Deelnemers doen enthousiast mee aan yoga event in de Onze Lieve Vrouwetoren.
Deelnemers doen enthousiast mee aan yoga event in de Onze Lieve Vrouwetoren. (Foto: Peter de Vries)

Zonnegroet in de Lange Jan: Wereld Yoga Dag in Amersfoort

Peter de Vries

AMERSFOORT - Wat hebben Times Square in New York, de Auckland Harbour Bridge en de Onze Lieve Vrouwetoren met elkaar gemeen? Op al deze plekken werd op donderdag 21 juni Wereld Yoga dag gevierd. In Amersfoort rolden de yoga-enthousiastelingen hun matjes uit in de Onze Lieve Vrouwetoren.

Tijdens Wereld Yoga Dag staan mensen over de hele wereld stil bij het belang van yoga. Dit kan in de yogastudio zijn, maar juist op deze dag ook op bijzondere locaties waar je het niet zou verwachten. Jiske Reeskamp van Jai Jiva Yoga verzorgt de les in de Onze Lieve Vrouwetoren. “De Onze Lieve Vrouwetoren heeft voor mij een hele speciale betekenis”, zegt Jiske. “ Ik ben hier naartoe verhuisd vanuit Amsterdam. Een hele stap, want ik vond Amsterdam geweldig. De toren was voor mij een nieuwe baken bij mijn nieuwe woonplaats. Het was echt een wens voor mij om hier een yogales te mogen geven en dat dit nu zo samenkomt, iets waar ik zo naar toe heb geleefd, dat emotioneert me.”

Voordat Jiske begon met het geven van yogalessen, werkte ze in de media. Dat lijkt best een contradictie met wat ze nu doet, zegt ze. “Ik deed alles heel intens. Ik werkte heel hard en intensief. Ik liet me er zo in meeslepen, dat ik altijd klaar stond voor een ander en niet meer voelde wat er nou voor mij belangrijk was. Alles ging op uitersten. Intens opgaan in een project, intens hard sporten. Alles heel veel. Ik ging gewoon voorbij aan mezelf.”

Totdat op een dag de spinningles in haar vaste sportschool vervangen werd door yoga. “Ik dacht, oh jee, hoe moet dit nu? Ik raakte er een beetje door uit balans. Toen ben ik maar gewoon naar die yogales gegaan. Dat beviel me heel goed. De yogajuf heeft me geadviseerd om naar een een echte yogaschool te gaan waar ik meer diepgang kon vinden. Dat was echt geweldig. er ging een wereld voor me open!”

Op een yoga reis door India ontstond bij Jiske het idee om ook zelf lessen yoga te gaan geven. “Op die reis werd ik aangesproken door mensen die dachten dat ik een yogadocente was. Toen dacht ik, wow, misschien moet ik daar wat mee.”

Inmiddels werkt ze dan ook niet meer in de media, maar heeft ze haar focus verlegd naar het delen van yoga. Dat betekent niet dat ze haar bevlogenheid verloren is. “Die intensiteit van toen heb ik nog steeds. Nu zet ik het in voor dingen waar mijn hart ligt en die ik echt belangrijk vind.”

De mensen die naar de yogales komen zijn in eerste instantie vaak nog wat onwennig, merkt Jiske op. “Een beetje onrustig zoekend en onzeker komen ze dan binnen. Dat is ook logisch, zeker als je zoals vandaag op een bijzondere locatie bent. We leven in een wereld met veel externe prikkels, die van ons vraagt om constant ‘aan’ te staan. Je krijgt een bericht op je telefoon; je ziet iets bewegen in je ooghoek; er is geroezemoes…Dat zorgt er voor dat veel mensen last krijgen van bijvoorbeeld stress en slaapproblemen. Ik vind het mooi om handvatten te delen waarmee je bij elke ademhaling weer bij jezelf terug kunt keren en je basis vindt.”

“Ik vind het geweldig om de transformatie te zien van hoe mensen binnenkomen en hoe ze na afloop weer weg gaan. Je ziet dat ze vaak de energie van waar ze vandaan komen nog een beetje bij zich dragen. Als we gaan bewegen dan zie je de spanning, die externe energie, bij de mensen wegzakken. Je ziet de mensen adem voor adem naar binnen gaan. Dat vind ik magisch.”

Na afloop van de yoga happening in de toren kletsen de deelnemers nog wat na in het Stadscafé. “Ik vond het een hele leuke ervaring,” vertelt Irene Voogd. “De toren als locatie vind ik heel speciaal. Normaal gesproken zit je in een kleine vierkante ruimte. In zo’n toren heb je dan een hele bijzondere akoestiek en lichtinval.”

Ook Jeannette Scheurs is vol lof. “Ik vind het indrukwekkend om deze yogales in de toren mee te maken. Dat Jiske dat vanuit haar hart doet in het hart van de stad, dat raakt mij ook.”

Ook Jiske kijkt met een goed gevoel terug op een geslaagde ochtend. “Toen we daar met z’n allen in een cirkel stonden en Ohm zongen, toen voelde ik wel een hele emotionele siddering door me heen gaan, van wow, hier staan we dus. Het is gelukt, het moment is daar, we zijn bij elkaar.”

Meer berichten