Drie medailles voor Vívás op het NJK schermen!

Amersfoort - Op zaterdag 2 en zondag 3 juni werden de Nederlandse Jeugdkampioenschappen Schermen (NJK) gehouden. Schermvereniging Vívás deed mee met vijf schermers. Er werd geschermd in de diverse categorieën: benjamins (10 tot 11 jaar), pupillen (12 en 13 jaar), cadetten (14-16 jaar) en junioren (17 t/m 20 jaar) en drie wapens: degen, sabel en floret (zowel dames en heren).

We volgen de wedstrijd van een van de schermers: Qiang Hilgenbos ( 12 jaar van schermvereniging Vivás in Amersfoort). Er hebben zich maar liefst 29 schermers ingeschreven in zijn categorie. De schermers worden in de voorronde verdeeld in poules en schermen voor de plaatsing op de knock-out lijst. Voor Qiang is dit de eerste keer dat hij op zo’n formeel toernooi is. Hij is dan ook wat onwennig als hij zijn wapen moet laten controleren door de scheidsrechter, die met een gewichtje bekijkt of zijn wapen niet te makkelijk afgaat.

Qiang speelt 4 ronden in de poule fase. Hij wint er twee en plaatst zich daarmee op de 13e plaats. Dan begint de knock-out fase. De sterkste wordt tegen de zwakste ingedeeld, de 2e tegen de één na zwakste etc. Hij moet in de eerste ronde tegen de nummer 20. Er wordt in deze fase om 10 treffers gespeeld. Hij wint de wedstrijd met een comfortabele 10-7. Zijn tegenstander mag naar huis. De tweede ronde lijkt lastig, tegen de als 4e geplaatste Cedrick. In de poule fase speelde hij ook al tegen hem en verloor met 4-0. Maar nu gaat het anders. Na een achterstand in het begin, komt Qiang op gang en wint met 10-8. Zijn tegenstander die zich al een beetje rijk had gerekend verlaat in tranen de loper.

Het niveau wordt in de volgende wedstrijden steeds hoger en het is een wonder dat de scheidsrechters de flitsende bewegingen nog kunnen volgen. Qiang weet zich uiteindelijk te plaatsen voor de halve finales. Hij komt met 8-6 voor te staan, maar zijn tegenstander heeft een list. Hij laat zich ver in de verdediging drukken maar weet de finale aanval van Qiang met een flitsende riposte te pareren. Hij maakt zo 4 punten op rij en trekt de match naar zich toe. Qiang’s tegenstander gaat door naar de finale en weet uiteindelijk het toernooi te winnen.

De schermvereniging Vívás mag zich gelukkig prijzen met 3 bronzen medaillewinnaars; op ieder wapen een! Het zijn: Tamara Bry op Degen Dames Benjamins, Qiang Hilgenbos op Floret Heren Benjamins en Lara de Jong op Sabel Dames Pupillen. De verdere deelnemers hebben ook mooie resultaten neergezet: Giel Witmer en Thomas Lighaam eindigden op respectievelijk de 26e en 27ste plaats bij Floret Heren Cadetten.

Schermvereniging Vívás is de enige schermvereniging in de regio Baarn, Amersfoort, Hilversum. Er wordt geschermd op drie locaties: Baarn (dinsdagavond), Hilversum (donderdagavond) en Amersfoort (vrijdagavond). Kijk op http://www.vivas.nl/

Meer berichten