Mysterie: wat doet die groene Jezus op de Appelmarkt?

Amersfoort - Heb je je ooit bekeken gevoeld door de groene Jezus die vanaf een zolderkamer over de Appelmarkt uitkijkt? Wij wel in ieder geval, toen we bij De Dikke Koning op het terras zaten. Hoogste tijd om eens te gaan praten met Mirjam en Arne, de eigenaren van het beeld.

De allereerste vraag die je de eigenaren van een groene Jezus wil stellen, is hoe je in hemelsnaam aan zo'n beeld komt. Volgens Mirjam is het een echte 'doorgeefjezus', die al meerdere eigenaren versleten heeft. Het toeval wil, dat de oorsprong van het beeld in Amersfoort ligt. Arne: "Mijn broer Sako studeerde in Amsterdam en kreeg het beeld van zijn huisgenoot. Hij kreeg het beeld weer van zijn tante, die uit Amersfoort kwam. Jezus is dus nu weer terug in de stad", zegt hij lachend.

Maar waarom zet je het beeld in vredesnaam op zolder, uitkijkend over een plein? "Ik ben heel christelijk opgevoed, maar ik heb niets meer met het geloof", vertelt Mirjam. "Jezus hoeft niet naar mij te kijken, maar ik vind het wel leuk dat hij nu uitzicht heeft op de kerk en iedereen in de gaten houdt." En dat doet 'ie zeker. Zowel toeristen die met de Amersfoortse Gidsen over het pleintje lopen als mensen op het terras, wijzen geregeld omhoog als ze het beeld spotten. "We horen van de eigenaren van De Dikke Koning dat mensen wel eens schrikken als ze Jezus zien, het doet toch iets met mensen."

Spreekbuis
De realisatie dat 'de groene Jezus' door meerdere mensen gespot wordt, bracht Mirjam op een idee. "Ik wil teksten op het raam plakken die gerelateerd zijn aan de gebeurtenissen in de stad, alsof Jezus een soort spreekbuis is. Tijdens het Smartlappenfestival wilde ik bijvoorbeeld 'Je denkt maar dat je alles mag van mij' op het raam plakken, maar het is er nog niet van gekomen." Wie weet wat Mirjam nog meer in petto heeft, dus houd je blik op de hemel gericht. Wie weet spreekt Jezus binnenkort.

Dit artikel komt van indebuurt.nl/amersfoort. Meer inspirerende verhalen over Amersfoort lezen? Ga dan naar de site.

Meer berichten