Foto:

Column Adriënne Nijssen: Erfenis

Mijn tante is overleden. Ja, dank voor de condoleances. Nee, ik ben niet erg bedroefd. Het was haar tijd. Ze zat al een paar jaar op de verpleegafdeling van een verzorgingshuis, en het laatste jaar kon ze amper praten en je nauwelijks meer verstaan. Een bezoekje was meer een bezoeking. Wel straalde ze altijd als ik langskwam. Dat deed ze tot het laatste moment. Ze is 94 geworden. Ik ben dankbaar voor alles wat ze voor mij betekent heeft. En voor de erfenis. Ze heeft me een heel klein, piepklein zelfs, geldbedragje nagelaten. Plus de rest van haar spulletjes.

Met dat laatste zit ik nog al in mijn maag. Want mijn huis staat al vol, er kan niks meer bij. Haar moeder en zussen brachten bij elke vakantie een zilveren lepeltje voor haar mee. En daar zit ik nu met dat doosje. Zilveren Floriadelepeltjes, kerk uit Doorn, kerk uit Weesp, Wilhelminadubbeltje en profil. Een familiehistorie van uitstapjes in lepeltjesvorm.

Verder een taartschep, taartvorkjes in cassette, echt zilver, dat wel. Beetje zwart aan het worden, want niemand poetst(e) het de laatste tien jaar nog. Ik heb nu genoeg taartvorkjes om een regiment te bedienen, en ik gebruik er hoogstens vier. Ook echt mooie glazen en glaasjes, op een bijzondere vierkante voet. Prachtig, maar zó kwetsbaar. Die kwamen ook alleen bij speciale gelegenheden te voorschijn. Ik wilde ze altijd al hebben, maar wanneer gebruik ik ze? En dan staat ook het familiekristal nog in een kastje stof te vangen.

Al zoveel weggedaan

Ik heb al zoveel weggedaan in mijn leven. Maar nu zit ik weer met spullen opgescheept. Veel spullen, ondanks mijn rigoureuze weggooibeleid. Zo langzamerhand kom ik erin om. Ik ben een slechte voor Marktplaats. Trouwens, wie wil dit soort dingen nog hebben, ook al is het nog zo mooi? Een vriendin wilde graag het kristallen zoutpepermosterdstel hebben. Prima maar daar schiet ik weinig mee op. Moet ik dan toch maar gaan weggooien? Hoe zit het dan met mijn piëteit voor mijn familie? Wilt u wat hebben? Help!!

Meer berichten