Foto: David

Oogstseizoen van start op Tuinderij Eemstadboerderij

Amersfoort - Op 18 en 19 mei is het zomer oogst seizoen 2018 van de tuinderij van de Eemstadboerderij van start gegaan. 'Op zaterdag 19 mei vierden we dat met een open dag. Naast een proeverij van groentegerechtjes en rondleidingen over de tuin, waren er activiteiten voor kinderen zoals bloemen zaaien en een insectensafari. De groenten worden namelijk op biologische wijze geteeld, wat betekent dat allerlei nuttige kriebelbeestjes voedsel en een veilige haven bij ons vinden: een klein stukje land met een grote biodiversiteit.'

De Eemstadboerderij organiseert meerdere open dagen per jaar, waarbij er vrijblijvend kennis gemaakt kan worden met de tuin, het tuinteam, én natuurlijk met allerlei lekkers dat zo vers van het land komt! Zo kan er nu bijvoorbeeld geoogst en geproefd worden van allerlei kruiden en salade gewassen, en konden ook de eerste thee kruiden uitgeprobeerd worden.

Op de volgende open dag, zaterdagmiddag 16 juni, wordt het echt een smulfeest. Er zijn dan namelijk verse tuinbonen, peultjes, kapucijners en sugar snaps, en er is ook kans op de lekkerste zongerijpte aardbeien. En wie weet kan je dan ook al een bos bloemen plukken van het zaadmengsel dat we van de gemeente hebben gekregen, om voor meer bijenvoedsel te zorgen. Naast de traditionele insectensfari, kunnen kinderen luisteren naar het verhaal van ‘Benji en de giga grote pompoen’ en vervolgens zelf een pompoen verplanten en mee naar huis nemen.

De afgelopen weken is een mengsel van inheemse bloemen door kinderen groot en klein gezaaid. Dat zal niet alleen een prachtige omlijsting geven van de tuinderij, maar zal ook een goede leefomgeving zijn voor veel bijen en andere insecten! Dat is hard nodig ook, want er zijn steeds minder bijen en insecten, terwijl die beestjes juist zo belangrijk zijn voor de bevruchting van onze gewassen en voor heel veel andere dieren. Wat voor beestjes er dan allemaal te vinden zijn op de Eemstadboerderij kan je ontdekken tijdens de insecten safari.

Op 18 en 19 mei konden de tassen weer gevuld worden met het eerste oogst aandeel van dit seizoen. Het aandeel bevatte deze keer onder andere verse meiraapjes, slamix, verse kruiden, rabarber, paksoi en snijbiet. Wil je dat ook wel eens proberen? Neem dan een proefaandeel, en kom eens kijken op de tuin. De tuinderij is elke vrijdag en zaterdag tussen 10 en 16 uur open voor publiek en ben je welkom om te komen kijken hoe we de boer dichter bij de buurt brengen.

De volgende open dag is op zaterdag 16 juni, van 14.00 tot 17.00. Tot ziens op de Eemstadboerderij!

Je vindt de Eemstadboerderij aan de Koningsbergerweg, rotonde 11 in Vathorst / Hooglanderveen, achter de Citroen garage. Zie www.eemstadboerderij.nl.

Meer berichten