Logo amersfoortnu.nl


Kitty Schrijver en Bob Pluijter zijn trots op het 625-jarige gasthuis. (Foto: Adriënne Nijssen)
Kitty Schrijver en Bob Pluijter zijn trots op het 625-jarige gasthuis. (Foto: Adriënne Nijssen) (Foto: Adriënne Nijssen)

Zo'n jubileum verdient een cadeau

Het St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort heeft een jubileumjaar. Op 2 april 1393 was het de gemeenteraad van Amersfoort die het 'Nye Gasthuys bij die Spoeye' de formele rechtserkenning gaf. Sindsdien heeft het Gasthuis haar maatschappelijke functie, het bieden van zorg en huisvesting, waargemaakt tot op de dag van vandaag.

door Adriënne Nijssen

Amersfoort - De Stichting Vrienden van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis wil daarom het PBG, zoals het gasthuis kortweg genoemd wordt, een mooi cadeau aanbieden. Ze verzamelen onder bezielende leiding van hun voorzitter Jos Pothof samen met familie, vrienden, kennissen en collega's geld in voor dit cadeau. Jos werkt al minstens vijftien jaar onbezoldigd voor deze stichting. Bob Pluijter, bestuurder van het gasthuis, is uiteraard op de hoogte van dit plan en heeft al een wenslijstje met verbeteringen.

Ringleiding

"Een ringleiding aanleggen in het restaurant bijvoorbeeld waardoor bewoners met een gehoorapparaat ons kunnen verstaan als we door de microfoon praten," zegt hij. Kitty Schrijver, die in de keuken werkt, is daar heel blij mee. "Ik zie dat mensen niets verstaan. Ze komen dan later aan mij vragen wat er gezegd is," vertelt ze. Kitty noemt meteen wat meer mankementen op. "Het restaurant is wat ongezellig donker en de balie is veel te hoog. Ik doe elke dag letterlijk op mijn tenen mijn werk. Bovendien komt er veel lawaai uit de keuken. In de nieuwe situatie moet het meer een huiskameridee worden. We willen naar een sfeervolle, gastvrije ruimte waarin bewoners worden uitgenodigd voor koffie, thee, een gesprek of om een krantje te lezen. Ook familie en kinderen moeten zich welkom voelen. Zo moet de wifi verbeterd worden. Dit is fijn voor de kleinkinderen die dan hopelijk hun grootouders wat meer komen bezoeken."
Vrienden hebben ook alle leveranciers van het gasthuis aangeschreven met het verzoek om een bijdrage. En in samenwerking met de Drie Ringen wordt een speciaal bier gebrouwen, het zogeheten Nenninck bier.

De realisatie kan alleen een succes worden met uw bijdrage. Deze nuttige aanpassingen vragen in totaliteit een investering van ruim € 15.000. Als u mee wilt doen kunt u uw bijdrage overmaken op de bankrekening van Stichting Vrienden van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis, NL81ABNA0467215219 ovv PBG 625 jaar.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden