Krijnie Beyen voor enkele werken van de tentoonstelling. (Foto: Adriënne Nijssen)
Krijnie Beyen voor enkele werken van de tentoonstelling. (Foto: Adriënne Nijssen) (Foto: Adriënne Nijssen)

Verschillend beeld van moeder

"Wat mij opvalt is dat we allemaal een heel verschillend beeld van onze moeder hebben. Er zijn heel veel mensen die opgevoed zijn door hun moeder, maar in hun ontwikkeling zijn tegengehouden door diezelfde moeder. Of hun moeder was niet beschikbaar. En dat is bepalend voor hoe jij je ontwikkelt," zegt Krijnie Beyen, Amersfoortse kunstenares.

door Adriënne Nijssen

Amersfoort - Met vier andere kunstenaars en vijf dichters maakte ze er een tentoonstelling over, die de naam 'Beeld van mijn moeder' meekreeg. "Als je goed gaat kijken dan spelen vaak heel veel dingen. Als je kunt zien dat achter die dingen een reden zit dan kun je anders naar je moeder gaan kijken. Ik kan je een mooi voorbeeld van mezelf geven. Ik keek in het familiealbum en zag een foto waarop mijn moeder naar me lacht. In het echt heb ik dat nooit zo ervaren. Door die foto kon ik anders naar haar kijken. Ergens was een klepje dichtgegaan en door die foto kon dat klepje weer langzaam opengaan. Het beeld van mijn moeder veranderde," vertelt Krijnie.

Ongewild loopt bijna iedereen in zijn of haar jeugd butsen op, worden gewoontes ontwikkeld en patronen uit vroegere generaties overgenomen. We hebben vaak niet geleerd hoe we met gevoelens rondom verlies, angst, ongemak en pijn om moeten gaan. Gebeurtenissen, ook in vorige generaties, waren soms te overweldigend om ze in het moment te verwerken. Onze ouders en opvoeders waren niet in staat om ons op te vangen en voldoende veiligheid te bieden omdat ze dit zelf ook niet hebben geleerd. "Wat deze tentoonstelling bijzonder maakt is dat we met de kunstenaars en de dichters een voortraject gehad hebben waarin we anders naar onze moeders keken en waardoor de betekenis van onze moeder anders werd. We zagen nu ook welke kwaliteiten onze moeders ons wel mee hebben gegeven. Soms zelfs door wat ze ons juist niet gaven. De tentoonstelling gaat daardoor ontroerend dieper dan wanneer we dat traject niet hadden gedaan. Een beeld van je moeder zegt namelijk ook iets over jezelf."

De tentoonstelling 'Beeld van mijn moeder' is te zien in Huis als Museum aan de Nervistraat 3 in Amersfoort. Elke zondag van 12.00 tot 17.00 uur geopend tot en met 17 juni. Een bezoek op afspraak is mogelijk via tel. 06 - 81478929. Entree is gratis. In een aantal weekenden worden extra activiteiten gepland. Zie hiervoor de website:
www. beeldvanmijnmoeder.wordpress.com

Meer berichten