Het nationale monument ontvangt het geld eenmalig van staatssecretaris Paul Blokhuis. (Foto: KA)
Het nationale monument ontvangt het geld eenmalig van staatssecretaris Paul Blokhuis. (Foto: KA)

Kamp Amersfoort krijgt een miljoen

Kamp Amersfoort krijgt een miljoen voor uitbreiding en educatie. Het nationale monument ontvangt het geld eenmalig van staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Amersfoort/Leusden - ''Steeds minder mensen kunnen uit eigen ervaring verhalen vertellen over de verschrikkingen van de oorlog", zegt Blokhuis. ''Hoe goed is het dan dat er plekken zijn waar herinneringen levend blijven en verhalen daarmee niet worden vergeten. Ik ben heel trots op de mensen in deze centra die zich inzetten, opdat dit alles behouden blijft. Zeker voor nieuwe generaties.''

Directeur Willemien Meershoek is vanzelfsprekend 'superblij' met de investering van de overheid. ''Dit is een grote stap voor onze uitbreidingsplannen. We hebben nu nog een half miljoen nodig. We hopen dat deze toezegging de laatste fondsen en bedrijven over de streep trekt."

De uitbreiding van het Kamp met een museum onder de grond met daarin een vaste tentoonstellingsruimte, een wisseltentoonstelling en een educatief programma is begroot op 5,2 miljoen euro. ''Er wordt nu nog archeologisch onderzoek gedaan en we hopen dat in het najaar de eerste schop de grond in kan. Als alles volgens plan verloopt, is het eind 2019 af." Veel tijd om uit te lopen, is er niet. 2020 is een belangrijk jaar voor het voormalige kamp. Dan is het precies 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd.

Staatssecretaris Blokhuis geeft ook een miljoen aan Kamp Vught. Volgens Blokhuis is het geld hard nodig, omdat beide herinneringscentra te maken hebben met een groeiend aantal bezoekers, onder wie veel schoolklassen. Meershoek onderschrijft dat beeld: ''De belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog neemt over de hele linie toe. Scholieren die hier met hun klas komen, zijn soms zo onder de indruk dat ze in het weekend terugkomen om het aan hun ouders te laten zien."

Tijdens de Tweede Wereldoorlog telde Nederland vijf concentratiekampen, waarvan het politiestrafkamp Amersfoort met 37.000 gevangenen een van de grootste was. In de omgeving van het kamp, dat berucht was vanwege de terreur die er heerste, werden meer dan driehonderd gevangenen, veelal verzetsmensen, gefusilleerd. Het regime was onmenselijk en wreed.

Meer berichten