Hetty Ouwerkerk en Ron Groothuis met enkele andere werken van Hendrik Groothuis. (Foto: Adriënne Nijssen)
Hetty Ouwerkerk en Ron Groothuis met enkele andere werken van Hendrik Groothuis. (Foto: Adriënne Nijssen) (Foto: Adriënne Nijssen)

Maker van het schilderij gevonden

Op 18 april stond er een artikel in Amersfoort Nu over Hetty Ouwerkerk. Zij kocht in de kringloopwinkel in Leusden een mooi schilderij. De naam van de schilder was met watervaste stift doorgestreept. "Dat riep bij mij vraagtekens op en ik wilde juist daarom heel graag weten wie de maker van het schilderij was," zegt Hetty.

door Adriënne Nijssen

Amersfoort/Leusden - Er kwam sneller een reactie dan gedacht. Al de volgende dag werd Hetty gebeld door Ron Groothuis. "Ik viel een beetje stil," lacht Hetty. "Ik had veel vragen in mijn hoofd, maar ik was ze op slag vergeten. Gelukkig begon Ron zelf te praten."

Ron op zijn beurt was de dag ervoor stomverbaasd toen hij een schilderij van zijn vader Hendrik Groothuis in Amersfoort Nu zag staan. "Ik ken bijna al zijn schilderijen, als ik bij mijn ouders was ging ik er altijd naar kijken. Ik herkende het onmiddellijk maar wist niet of het ooit naar iemand anders was gegaan. Want mijn vader had ook exposities en daar zijn uiteraard schilderijen verkocht. Hij hield wel een administratie bij van zijn verkopen, maar dat boekje heb ik nooit kunnen vinden. Ik nam graag contact met Hetty op."

In 2008 overleed de vader van Ron bij een ongeluk. "Hij was tachtig en liep met een rollator. Hij werd aangereden en is verkeerd terecht gekomen op een stoeprand. Mijn moeder was er toen al niet meer. Het huis moest leeggeruimd worden en door omstandigheden was ik daar niet bij. Ik heb geen broers of zussen, een nichtje heeft het huis leeggehaald."

Aan Ron werd niet gevraagd of hij iets van de inboedel wilde hebben. Er kwamen wel een vijftigtal schilderijen naar hem toe, maar hij wist zeker dat er nog honderdvijftig ergens moesten zijn. "Waar die gebleven zijn, ik heb geen idee. Of ze allemaal bij kringloopwinkels terecht gekomen zijn of dat er nog schilderijen verkocht zijn waarvan later juist dit schilderij naar de kringloopwinkel is gebracht, ik weet het niet."

Ron is overigens heel blij dat het juist dit schilderij betreft. "Mijn vader maakte altijd aquarellen. Dit was zijn eerste olieverfschilderij." Hetty was bereid het schilderij terug te geven aan de rechtmatige eigenaar, maar Ron vindt niet dat hij dat is.
"Hetty heeft er voor betaald, het is van haar. Het heeft ook een mooi plekje, dat heb ik op de foto bij het artikel kunnen zien." Ron laat trots de andere werken van zijn vader zien. Spontaan koopt Hetty nog een aquarel van de haar nu bekende schilder. "Het vorige artikel en dit artikel plak in een envelop achter op het schilderij zodat de geschiedenis ervan niet verloren gaat. Want het is nu wel een schilderij met een verhaal geworden. Het leeft veel meer," zegt ze.

Meer berichten