Burgemeester Lucas Bolsius en paralympisch zwemmer Thijs van Hofweegen poseren bij het logo van de Amerena. Thijs verrichtte met minister Bruno Bruins vrijdag de openingshandeling met dit logo. (Foto: Ronald Kersten Fotografie)
Burgemeester Lucas Bolsius en paralympisch zwemmer Thijs van Hofweegen poseren bij het logo van de Amerena. Thijs verrichtte met minister Bruno Bruins vrijdag de openingshandeling met dit logo. (Foto: Ronald Kersten Fotografie)

Amerena veel meer dan zwembad

Het vrijdag officieel geopende sportcomplex Amerena is veel meer dan een olympisch zwembad. Met een enorme sporthal, behandelkamers voor fysiotherapie, ontmoetingsruimten en een buurtplein moet het dé sport- en ontmoetingsplek van Amersfoort en wijde regio kunnen worden.

door Jeroen van der Schaal

Amersfoort - 'Fantastisch.' 'Gigantisch.' 'Imposant.' Wat veel licht!' De meeste reacties van de eerste bezoekers waren dit weekeinde positief. Er staat dan ook niet niks aan de Velduil in het Hogekwartier: na vier jaar bouwen een olympisch 50-meterzwembad met tien banen, een torenbad met twee springtorens tot 10 meter hoog plus vijf duikplanken, een doelgroepenbad met met aparte whirlpool en sauna en glijbaan, een in drie delen opsplitsbare sporthal van 55 bij 35 meter en 11 meter hoog, trainings- en fysiotherapieruimten met de nieuwste toestellen, een horecaruimte op de begane grond en twee op de verdiepingen met uitzicht op de sporthal en de zwembaden en een ondergrondse parkeergarage voor 212 auto's. Met het buitenplein aan de entreezijde moet dit dé sport- en ontmoetingsplek van Amersfoort en wijde regio kunnen worden.

Dit openingsweekeinde kon iedereen terecht om het bad uit te proberen en mee te doen aan velerlei workshops en activiteiten. Opvallend in het bad is de geringe hoeveelheid chloorlucht. Dat komt omdat gigantische installaties in kelder en onder het dak zorgen voor 'eigen maak' chloor en goede afzuiging. De technische installaties maken meer dan de helft uit van de totale bouwkosten.

In zowel sporthal als zwembaden zijn tribunes gebouwd. De capaciteit in de sporthal is te vergroten door een uitschuifbare gelijkvloerse tribune. In het olympisch bad kunnen maximaal 700 toeschouwers zitten. Vanaf 8 juni staat in het torenbad het NK schoonspringen op het programma en vanaf 21 juni in het grote bad de Open Nederlandse kampioenschappen langebaanzwemmen.

Het gebouw is klaar, maar aan de omgeving ervan wordt nog hard gewerkt. Doelstelling is eind mei ook alle bestrating en beplanting af te hebben.

Openingstijden en tarieven

Voor recreatieve zwemmers is het even puzzelen wanneer je in een van de drie baden terecht kunt. De website amerena.nl is daarvoor de beste gids, want op de homepage staat dagelijks het rooster. Recreanten kunnen vooral in het weekeinde terecht. Een los bad kost 4,50 euro, een twaalfbadenkaart 45 euro.

Meer berichten