Jan Kees Helms met zijn nieuwste cd. ''Het wordt stiller en stiller en dat mondt uit in ruis.'' (Foto: Adriënne Nijssen)
Jan Kees Helms met zijn nieuwste cd. ''Het wordt stiller en stiller en dat mondt uit in ruis.'' (Foto: Adriënne Nijssen) (Foto: Adriënne Nijssen)

Jan Kees Helms maakt nieuwe CD

"In alles zit muziek, niet alleen in muziekinstrumenten, maar ook in geluiden van de natuur, de stad, machines, mensen en dieren. Soms worden er ter plekke al composities of ritmes gemaakt, zoals het getik van regendruppels of het geruis van riet in combinatie met gekwetter van vogels op de achtergrond," zegt Jan Kees Helms.

Amersfoort - Jan Kees bracht onlangs de CD 'Listen' uit. Aanleiding was het H.A.N.S. (Harmonics And Nonadaptive Sounds) Festival in Diepenheim. Dit festival wordt georganiseerd door Hans van Velden en hij nodigde Jan Kees niet alleen uit als artist in residence maar vroeg hem ook speciaal voor dit festival iets te maken. Daarvoor ging Jan Kees naar Diepenheim om op drie plaatsen diverse geluidopnames te maken.

Het festival vond plaats op Stille Zaterdag en dat inspireerde Jan Kees iets te maken rondom het thema Pasen. "Witte Donderdag is een afscheidsmaal, een intiem samenzijn van Jezus en zijn apostelen. Goede Vrijdag is het lijden en de pijn. Stille Zaterdag heb ik geïnterpreteerd als een moment van stilte, van rouwen."

Jan Kees vind het mooi om geluiden te distilleren, uit hun context te halen en te combineren met geluiden van een andere plek en een andere tijd. "Tijd is immers niet lineair maar loopt in je gedachten door elkaar heen. En zo worden diverse elementen met elkaar verbonden, want uiteindelijk is alles op de wereld met elkaar verbonden," zegt hij.

Jan Kees maakte drie blokken van tien minuten. De eerste tien minuten geluiden van carbidschieten en het kinderlichtfeest van Diepenheim. Geluiden waarbij mensen bij elkaar zijn en iets met elkaar doen. In het tweede blok, de vrijdag, zitten meer geluiden als de regen en nare geluiden, ze zijn zwaarder, sirenes ook bijvoorbeeld. "En het derde stuk, de zaterdag, daar zit echt de stilte in. Symbolen voor beschouwen en rouwen. Het wordt stiller en stiller en dat mondt uit in ruis. Het begint met wuivend riet, dat staat symbool voor de intocht van Jezus. En het verhaal eindigt met een soort leegte."

De cd Listen met het verhaal van iemand die heeft geleden, is een internationaal verhaal. Een verhaal waar anderen zich misschien in kunnen herkennen. Rouw is universeel. De cd is rechtstreeks te koop voor € 10 bij Jan Kees Helms. U kunt hem benaderen via zijn e-mailadres: deeez1966@gmail.com

Meer berichten