Ook komen er zonnepanelen op het dak. (Foto: 033Energie)
Ook komen er zonnepanelen op het dak. (Foto: 033Energie)

Duurzaam renoveren

Meer wooncomfort en lagere energielasten

Amersfoort - Mooi, comfortabel en gezond wonen in je huidige woning uit jaren '70 of ouder, met gelijkblijvende woonlasten? En op den duur ook nog los van aardgas? Het klinkt als een toekomstdroom, maar het kan nu in Amersfoort. Voor woningen uit de jaren '70 (en ouder) is een verbouwingsconcept ontwikkeld, dat in stappen kan worden uitgevoerd. Uiteindelijk kan een woning zo aardgasvrij worden. Donderdag 19 april van 20.00 tot 22.00 uur houdt 033Energie, het energieloket van Amersfoort hierover een informatiebijeenkomst in de Adventkerk, Ringweg Kruiskamp 74.

Wat houdt energiebesparend renoveren in? In de jaren zeventig van de vorige eeuw speelde het isoleren van woningen nauwelijks een rol. Dat betekent nu jaar in jaar uit relatief hoge stookkosten. Bovendien zijn veel woningen na 30-40 jaar toe aan groot onderhoud, zoals het vernieuwen van metselwerk, dak en kozijnen. Met de huidige bouwtechniek kan het wegwerken van achterstallig onderhoud en het energiezuinig maken in één keer worden aangepakt. Het resultaat is meer wooncomfort en een lagere energierekening, elke maand opnieuw.
Een volledige renovatie van een rijwoning omvat het vernieuwen en/of optimaal isoleren van het dak, voor- en achtergevel en eventueel de begane grondvloer. Ook komen er zonnepanelen op het dak. Als laatste krijgt de woning een nieuwe verwarmingsinstallatie. De vernieuwing kan in stappen worden uitgevoerd door middel van zogenaamde no regret-maatregelen. Na de verbouwing ziet de woning er als nieuw uit en zijn wooncomfort en binnenklimaat optimaal. Op basis van normaal energieverbruik is de energierekening nu nul. Gegarandeerd, want Bouwgarant geeft tien jaar garantie op het berekende nieuwe energiegebruik. Uiteraard is ook de kwaliteit van het werk gegarandeerd.
De eigenaar verdient de kosten van de renovatie terug met de besparing op de energiekosten; bovendien is de woning aantoonbaar meer waard. Voor de financiering van duurzame maatregelen zijn er groene leningen met extra lage rentes en ook zijn er subsidies. Van zonnepanelen kan de BTW worden teruggevraagd.

Tijdens de informatiebijeenkomst op donderdag 19 april krijgen bezoekers informatie over de aanpak, financiering en subsidies. Meer informatie over het programma en deelname is te vinden op www.033energie.nl/amersfoort-oost. 
033Energie is het energieloket van de gemeente Amersfoort. 033Energie ontwikkelt en deelt kennis over het duurzaam verbeteren van woningen. 033Energie heeft renovatieconcepten voor jaren '30-, '50-, '70- en '90-woningen, appartementencomplexen en monumenten.

Meer berichten