Logo amersfoortnu.nl


Anja Bakker en Bob Pluijter bij een van de bedsteden van de vroegere Mannenzaal. (Foto: Adriënne Nijssen)
Anja Bakker en Bob Pluijter bij een van de bedsteden van de vroegere Mannenzaal. (Foto: Adriënne Nijssen) (Foto: Adriënne Nijssen)

St. Pieters en Bloklands jubileert

"Moet je voorstellen, nog voor Bach en Willem van Oranje er waren, bestond het St. Pieters en Bloklands Gasthuis al," zegt Bob Pluijter, bestuurder van de stichting. "We bestaan dit jaar 625 jaar en dat feit willen we vieren."

door Adriënne Nijssen

Amersfoort - Op 10 oktober 1391 stellen broer en zus Nenninck honderd pond beschikbaar voor de aanstelling van een priester in het 'Nye Gasthuys bij die Spoeye'. In feite waren zij de eerste sponsoren. "In de voorloper van de Kapel in de Mannenzaal konden missen worden opgedragen," vertelt Anja Bakker, beheerder van de Mannenzaal.

Toen pas kon de Bisschop van Utrecht de stichtingsoorkonde goedkeuren. Hij liet de oorkonde op 3 april 1393 uitvaardigen. De juridische erkenning van het Nieuwe Gasthuis en zijn vicarie dateert van een dag eerder, namelijk 2 april 1393. In latere bronnen wordt dit Nieuwe Gasthuis het St. Pieters Gasthuis genoemd.

"Wij zijn een zelfstandige stichting gebleven met in de geschiedenis slechts één keer een fusie. In 1804 gingen het St. Pieters Gasthuis en het Bloklands Gasthuis samen verder als St. Pieters en Bloklands Gasthuis. Er was veel armoede en ziekte in Amersfoort in die tijd," zegt Bob. "We zijn een van de oudste vier 'gasthuizen', maar wat ons uniek maakt is dat we nog vrijwel alle originele documenten hebben."

"Bijzonder is dat een aantal van die documenten op 19 april te zien zijn in de Regentenkamer van het Gasthuis" vertelt Anja. "Medewerkers, bewoners, familie en vrienden zijn uitgenodigd om langs te komen voor zes eeuwen documenten op een unieke tentoonstelling. Waardoor mensen kunnen zien: wauw, hier werk ik."

"Alleen de Mannenzaal heeft een museale functie, maar in een nieuwe samenleving bieden wij nog steeds wonen en zorg, net als vroeger," zegt Bob.

Er is dit jaar een speciaal jubileumbier gebrouwen door De Drie Ringen, genaamd 'Nenninck'. Bob en Anja zouden het fantastisch vinden als er nog nazaten van de familie Nenninck zijn. Zij kunnen zich melden op een van de twee e-mailadressen.

Vanwege het jubileum verschijnt een hernieuwde uitgave van het boek 'Zes eeuwen zorg voor ouderen'. Het eerste exemplaar wordt op 20 april gepresenteerd en is daarna voor € 18,50 te koop bij de Mannenzaal en op beide locaties van het St. Pieters en Bloklands. Rondkijken in de Mannenzaal? Mail Anja via: info@mannenzaal.nl Nieuwsgierig naar het huidige gasthuis? Mail naar: jubileum@pietersenbloklands.nl

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden