Michiel de Boer (links) en Dave van Balkum doen onderzoek naar de klimaatbestendigheid van de wijk Schothorst. (Foto: Ben ter Mull, Van Hall Larenstein)
Michiel de Boer (links) en Dave van Balkum doen onderzoek naar de klimaatbestendigheid van de wijk Schothorst. (Foto: Ben ter Mull, Van Hall Larenstein)

Voorbereid op klimaatverandering?

Bent u zich bewust van de voordelen die een groene tuin te bieden heeft en hoe een groene tuin kan bijdragen aan het voorkomen van wateroverlast? Waar legt u de grens bij wateroverlast? Deze vragen kunnen u aankomende week gesteld worden als u in de wijk Schothorst woont.

Amersfoort - Michiel de Boer (1992) en Dave van Balkum (1994) zijn twee vierdejaars studenten Land- en Watermanagement aan hogeschool Van Hall Larensteinin Velp. In het kader van hun afstuderen doen zij onderzoek naar de klimaatbestendigheid van de wijk Schothorst. De klimaatverandering vraagt namelijk om de nodige aanpassingen. Steeds vaker krijgen we te maken met extremere weersomstandigheden. Als we niets ondernemen kan dit leiden tot hittestress en wateroverlast in onze woonomgeving. Om Schothorst leefbaar te houden onderzoeken de studenten hoe de wijk zich kan voorbereiden op klimaatverandering. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van het Netwerk Operatie Steenbreek. In dit netwerk werken Waterschap Vallei en Veluwe en de gemeente Amersfoort samen met diverse initiatieven zoals 033Groen, De Groen Verdieping en andere ondernemers in het groen (zie www.lekkerinjetuin.nl) om de stad Amersfoort klimaatbestendiger te maken.
Afgelopen weken deden zij een literatuurstudie naar de klimaatbestendigheid van Schothorst en spraken zij een aantal experts op het gebied van klimaatbestendigheid. Uiteindelijk draait het om het ambitieniveau van de bewoners en hoe zij klimaatverandering ervaren in hun wijk. Deze week gaan Michiel en Dave samen met een aantal andere studenten in gesprek met de bewoners. Dit doen zij door langs de deuren te gaan en bewoners te bevragen over klimaatbestendigheid en de inrichting van hun tuin. Hierbij gaat het niet om het geven van het juiste technische of politiek correcte antwoord, maar horen ze juist graag hoe u erover denkt.
De antwoorden die u geeft zullen ze meenemen in het advies dat zij uitbrengen aan Netwerk Operatie Steenbreek.

Bent u benieuwd geworden hoe uw tuin kan bijdragen aan de klimaatbestendigheid van uw wijk? Neem dan eens een kijkje op: www.operatiesteenbreek.nl en www.lekkerinjetuin.nl. Op deze websites staat uitgelegd waarom het belangrijk is om de tuin te 'ontstenen'. Hier vindt u ook inspirerende voorbeelden om uw tuin om te toveren tot een groen en klimaatbestendig paradijs.

Meer berichten