Luuk Fugers, vierdejaars student Sportkunde aan Windesheim, vertelt samen met Jody Kolic van Kolic Gym, over de pilot ‘Boksen tegen Parkinson’. (Foto: Marian Vreugdenhil)
Luuk Fugers, vierdejaars student Sportkunde aan Windesheim, vertelt samen met Jody Kolic van Kolic Gym, over de pilot ‘Boksen tegen Parkinson’. (Foto: Marian Vreugdenhil) (Foto: Marian Vreugdenhil)

Boksen tegen Parkinson

De Amersfoorter Luuk Fugers ontwikkelt in het kader van zijn afstudeeropdracht een beweegaanbod voor Parkinson-patiënten onder de naam 'Boksen tegen Parkinson'. Het gaat om zes gratis proeflessen. Uit onderzoek blijkt dat gerichte 'bokslessen' de spieren sterker maken en de achteruitgang kunnen vertragen. De pilot heeft nog plaats voor meer patiënten.

door Marian Vreugdenhil

AMERSFOORT - "De doelgroep van de pilot 'Boksen tegen Parkinson' is niet zo groot", vertelt Luuk Fugers. "Ik wil graag zoveel mogelijk mensen bereiken en een kans geven om mee te doen met bewegen. Voor mij is het moeilijk om ze te vinden. Voor deze patiënten is sporten niet vanzelfsprekend. Ze gaan langzaam, stap voor stap, lichamelijk achteruit. Soms heeft de omgeving het niet eens zo gauw in de gaten."
De 22-jarige Luuk Fugers is vierdejaars student Sportkunde aan Windesheim, instelling voor hoger beroepsonderwijs in Zwolle. Vorig jaar, in zijn derde studiejaar, deed Luuk zijn minor. Dat is een soort specialisatie of verbreding van kennis en vaardigheden. Luuks minor ging over aangepaste sport in revalidatie, onderwijs en vrije tijd.
"Het was heel boeiend om met de doelgroep te werken", vertelt Luuk. "Dat gaf me veel energie. Patiënten met de ziekte van Parkinson kende ik eigenlijk helemaal niet. Maar nu ik me met deze mensen bezighoudt, kom ik ze ineens overal tegen." Hij gaat verder: "Op een bepaalde manier vind ik ze aandoenlijk. Ze stralen iets zieligs uit. Parkinson is een progressieve ziekte. Wie de diagnose gesteld kreeg, gaat alleen maar achteruit."
Bij sportschool Kolic Gym aan de Puntenburgerlaan in het Soesterkwartier zijn de proeflessen kort geleden gestart, zes weken lang, elke donderdagmorgen om tien uur. Fysiotherapeut Jody Kolic verzorgt de pilot samen met haar man, beiden zijn bokstrainer. Luuk: "Soms zeggen mensen 'dat is niets voor mij'. Misschien geeft de naam 'bokslessen' wel een verkeerde indruk. Eigenlijk gaat het om een 'boksen gerelateerde training'. Het lijkt wel op boksen, maar het verschil is dat boksers elkaar stoten geven."
Bokstrainer Jody laat weten dat die stoten tussen boksers echt keiharde meppen zijn. "Maar bij Boksen tegen Parkinson raken de Parkinson patiënten elkaar niet aan. Ze stoten op een bokszak (zie foto) of op handschoenen. De spieren worden veel sterker en de reactiesnelheid verbetert. De oefeningen maken een groot verschil voor de dagelijkse dingen, bijvoorbeeld dat iemand op één been kan staan om zelf zijn broek aan te trekken."
Informatie. Contact met Luuk en opgave via e-mailadres luuk.fugers@windesheim.nl, eventueel via mobiel 06-40484024. Locatie: Kolic Gym, Puntenburgerlaan 68a.

Meer berichten