Column Nynke Geertsma: Lentekriebels

Spring 's in the air! Tuurlijk, ik spring een gat in de lucht. Eindelijk lente! Weg met de kou, de snijdende winden en striemende regens. Weg met de verkiezingsposters, -pamfletten en -preken. Het is klaar nu; de campagnejassen en -dassen kunnen weer voor een paar jaar de kast in. De zetels zijn verdeeld, net als de meningen. Ik hou me vast aan mooie beloftes. En aan de hoop dat er altijd gezond verstand zal zijn om flauwekul, arrogantie en gezeur af te remmen. De stemmen mogen dan zijn herteld, maar dat wil nog niet zeggen dat de stemming is hersteld. De toon waarop sommige strijdende partijleden elkaar de maat namen in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen was op z'n minst vals te noemen. Ik hoop dan ook van harte dat het 39-koppige orkest de komende jaren wat harmonieuzere melodieën ten gehore brengt onder leiding van dirigent Bolsius en dat men eventuele lastige noten zuiver weet te (k)raken.
Het voorjaar is een mooi moment om daarmee te beginnen. Want wat zíj kunnen, de bloemen en de bijen, dat moet toch ook lukken voor coaliserende partijen? Een nieuwe lente, een nieuw geluid. Poeh, ik ben er zó aan toe! Al was het misschien toch een beetje een nepwinter, met nét niet genoeg sneeuw om de boel te ontregelen en nét niet genoeg ijs om een schaatstocht te plannen. Maar zo'n net-niet-winter gaat je ook niet in de kouwe kleren zitten. En dus nestelt de lente zich gewillig in mij.
Kom mee naar buiten, allemaal! Laat ons die koperen ploert weer eens zien, ik wil de warmte voelen. Geen vitamine D uit een potje, maar rechtstreeks getapt van de zon. Ik wil zonder jas naar buiten, waar de bouwvakkers fluiten. Doe mij een portie vers groen. En nog één. En nog één! En een wereld waar van alles ontluikt, ontpopt en ontspruit. De slechtvalken Joris en Sofie, die al jaren wonen op de tweede etage van de Onze-Lieve-Vrouwetoren, hebben inmiddels weer vier eieren gelegd en het geduldige broeden is begonnen. En ik broed met ze mee, op wat nieuwe poëtische plannen. Die zullen naar verwachting in mei gaan uitkomen. Maar eerst nog een paar 'guilty paaspleasures' verorberen en aan de grote schoonmaak. En dan is het niet alleen lente in mijn hoofd en hart, maar ook in mijn huis.

Meer berichten