Marianne van Hooren (links) en Erna van Hees krijgen veel reacties op het nieuws dat de muziekhandel gaat sluiten. (Foto: Marian Vreugdenhil)
Marianne van Hooren (links) en Erna van Hees krijgen veel reacties op het nieuws dat de muziekhandel gaat sluiten. (Foto: Marian Vreugdenhil) (Foto: Marian Vreugdenhil)

'Veertig jaar in de bladmuziek'

Van Hooren en Van Hees Muziek sluit binnenkort de deuren. De uitverkoop is begonnen. De eigenaren willen positief eindigen en bouwen op 26 mei een bescheiden feestje.

door Marian Vreugdenhil

AMERSFOORT - Na zeventien jaar stopt de muziekwinkel aan de Zuidsingel. Geen gemakkelijk besluit en zo voelt het nog altijd voor Marianne van Hooren en Erna van Hees. "Het is moeilijk om te beëindigen wat je samen hebt opgebouwd." Een andere keuze was er niet. De omzet liep al jaren terug. "Dat had alles te maken met de toename van kopen op internet", vertelt Van Hees. "Het is zo gemakkelijk, een paar klikken en je bestelling is klaar."
Al jaren was het muzikale assortiment uitgebreid met geschenkartikelen. Dat hielp kort mee om de inkomsten op peil te houden. Maar de omstandigheden waren te weinig stabiel om het aflopende huurcontract te verlengen met nog eens vijf jaar. Daarbij kwam nog de privéomstandigheid van Van Hees' partner die zijn pensioen dichterbij zag komen. Deze factoren samen maakten stoppen onvermijdelijk.
"Ook de klanten die nu nog komen zoeken bladmuziek voor privégebruik of voor professioneel gebruik in zangkoren bijvoorbeeld", vertellen de eigenaren. "Het leukst is het als je de klant aanvoelt, zodat hij met het goede muziekboek vertrekt. Nog leuker is het als de klant later vertelt dat het gekochte boek precies was wat hij zocht."
Veertig jaar in de bladmuziek. In haar jeugd begon voor Van Hees de aandacht voor muziek. Volgens haar ouders hoorde pianoles bij de opvoeding, maar van haar klasgenoten was ze de enige. Later ging ze dwarsfluit en viool spelen. Als docent haalde ze boeken op bij pianohandel Van den Burg in de Arnhemsestraat waar ze haar collega leerde kennen die daar werkte.
Ook Van Hooren zat al vroeg op pianoles. Met een piano spelende moeder en een vader die op de hoorn blies in de plaatselijke fanfare was dat niet vreemd. Maar andere kinderen moesten dat maar niet zien. "Als ik oefende deed ik de gordijnen dicht", vertelt ze. Ze ging werken in een muziekwinkel in Hilversum, waar ze ook haar diploma's behaalde. Na 12,5 jaar in een muziekuitgeverij in Tilburg kwam de overstap naar Eemland. Ze nam de muziekhandel van Willemsen over en vestigde zich na elkaar in enkele panden aan de Zuidsingel.
Na sluiting gaat Van Hooren twee dagen per week werken bij Broekmans & Van Poppel in Utrecht. Van Hees stopt helemaal. Beide vrouwen hebben volop plannen voor de tijd erna. Op 26 en 27 mei is de winkel nog geopend. "We willen positief eindigen. Die zaterdag begroeten we onze laatste klanten met een kopje koffie. Een dag dus met een feestelijk tintje."

Meer berichten