Smink Boskalis gaf enthousiaste leerlingen een kijkje achter de schermen van hun grondreinigingsinstallatie. (Foto: Onderwijs On Stage)
Smink Boskalis gaf enthousiaste leerlingen een kijkje achter de schermen van hun grondreinigingsinstallatie. (Foto: Onderwijs On Stage)

750 leerlingen op de werkvloer bij bedrijven tijdens Doe Dag

Na een geslaagd Beroepenfeest van Amersfoort On Stage in de Prodentfabriek volgde donderdag 22 maart de Amersfoort On Stage Doe Dag, waarbij 750 derdejaars vmbo-leerlingen van het Wellant College, Het Element, Het Trivium College en GSG Guido in Amersfoort op bezoek gingen bij de bedrijven en instellingen waarmee ze bij het Beroepenfeest een match hadden gemaakt.

Amersfoort - Doel was om leerlingen een realistisch beeld te geven van de werkdag en de werkzaamheden van de professionals. Er was keuze genoeg, van tandarts tot bamboekweker, van kok tot politieagent. Er kon met heel veel verschillende beroepen kennisgemaakt worden.

Smink Boskalis gaf enthousiaste leerlingen een kijkje achter de schermen van hun grondreinigingsinstallatie en nam hen mee op de projectlocatie 25 meter hoog boven de stad. Uiteraard in werkkleding, zodat ze zich even een echte procesoperator kunnen voelen. "Ik denk dat de jongens een goed beeld hebben gekregen van wat wij doen en wat ons beroep is", zegt Machteld Ravesloot, projectmanager bij Smink Boskalis.

Bij familiebedrijf Lomans werden de leerlingen ook meegenomen om op de werklocatie te zien wat het werk van de monteurs inhoudt. "Op de heenweg zijn ze nog een beetje schuchter en afwachtend, maar op de terugweg komen ze los". De monteurs genieten er zichtbaar van om de jongens te zien opleven. Arinda van Leusden, juridisch secretaresse bij Advocatenkantoor Marree en Dijxhoorn nodigde de leerlingen uit om een zitting van de politierechter bij te wonen.

Bedrijven hadden veel moeite gestoken in het programma en namen leerlingen mee de werkvloer op om een handje mee te helpen en om hen te laten ervaren wat hun werk inhoudt. Audrey Zschüschen, vrolijke vormgeefster van Studio Kiem gaf de leerlingen de opdracht om een bedrijfslogo te ontwerpen voor een fictief bedrijf. Dit leverde verrassende resultaten op. In de avond ging zij met een andere groep leerlingen aan de slag in de sportschool om hen te laten meedoen bij de les BodyShape en Fight Cardio. Er werd volop mee gesport en "deze bikkels hebben zelfs een beetje geassisteerd in de les", vertelt Audrey enthousiast.

Bij Sterkliniek Leusden was er ook een afwisselend programma voor de leerlingen. Voor de leerlingen die het aandurfden, mocht er meegekeken worden in de operatiekamer, maar ook in de spreekkamer en bij de balie . Ze werden aan het werk gezet bij het steriliseren van de instrumenten en kregen een indruk van het laboratoriumwerk.

Meer foto's van de Doe Dag worden op de site www.
vmboamersfoortonstage.nl geplaatst.

Meer berichten