Het Amersfoortse deel van Team Stars in Heaven bereidt zich voor op de fiets-estafette Homeride. Harm ter Meer is een van de leden van dit team. (Foto: Marian Vreugdenhil)
Het Amersfoortse deel van Team Stars in Heaven bereidt zich voor op de fiets-estafette Homeride. Harm ter Meer is een van de leden van dit team. (Foto: Marian Vreugdenhil) (Foto: Marian Vreugdenhil)

'Veertien maanden ons thuis'

De Amersfoortse Wendy van Loenen en Harm ter Meer verbleven enkele jaren geleden veertien maanden in het Ronald McDonald Huis Sophia in Rotterdam. "Het was ons thuis", vertellen ze, terugkijkend op die moeilijke tijd. Nu willen ze graag iets terugdoen. Harm gaat fietsen voor Homeride.

door Marian Vreugdenhil

AMERSFOORT - Sinds zeven weken ligt hun tweede zoontje Joris in zijn bedje, een stralende baby. Vader Harm vertelt: "Wendy en ik weten nu wat het is om vader en moeder te zijn. Zo hoort het te gaan. Na de geboorte van onze oudste zoon in 2014 was zo anders. Het Ronald McDonald Huis Sophia, naast het MC Erasmus in Rotterdam, was voor veertien maanden ons thuis."
De kleine Melvin had een aangeboren afwijking. Dat wisten de ouders vanaf twintig weken zwangerschap. Door een reeks complicaties leefden ze lang tussen hoop en vrees. "Hij had vier jaar kunnen worden", vertelt Wendy. "Het werd meer dan een jaar." Op de foto's staat een vrolijk lachend ventje. Al die tijd woonden Wendy en Harm in het Ronald McDonald Huis. "Het allerbelangrijkste was dat we dichtbij ons kind konden zijn", vertelt Wendy. Thuis was dáár. In veertien maanden was ik één keer thuis in Amersfoort."
Wendy en Harm leerden andere ouders kennen in vergelijkbare omstandigheden. Alexander en Saskia uit Zeeland, Boudewijn en Femke uit Breda. "Alle ouders maken daar dezelfde zorg door", vertelt Harm. "Het onderling begrip is groot."
Op 23 en 24 juni gaat Harm met twee buurmannen uit dezelfde straat in het Soesterkwartier als 'afdeling Amersfoort' meedoen aan de fiets-estafette Homeride. Dat betekent 500 km fietsen in 24 uur. De opbrengst aan sponsorgelden is bestemd voor het Rotterdamse Ronald McDonald Huis. Samen met de vaders van 'afdeling Zeeland' en 'afdeling Breda' vormen zij Team Stars in Heaven.
Homeride is een jaarlijks evenement, waaraan tachtig teams kunnen meedoen. "Met de andere ouders kregen we het idee en binnen een dag was het team gevormd", vertelt Wendy. Niet-fietser Harm ziet de tocht als een enorme uitdaging. Vanaf Utrecht gaat de estafette via Amsterdam en Leiden naar Zeeland, dan via Tilburg en Nijmegen terug naar Utrecht. Per etappe doen minstens twee fietsers per team mee. Op vaste plekken kunnen de teams wisselen.
"We willen zoveel mogelijk geld binnenhalen via giften en acties als pannenkoeken bakken", vertellen de ouders. "De kosten van het verblijf in het Ronald McDonald Huis zijn laag. We willen iets terugdoen en we hopen dat veel Amersfoorters ons willen steunen. Daarom geven we deze actie bekendheid." Informatie en doneren via www.homeride.nl/teams/stars-heaven.

Meer berichten