Róman Kienjet en Remko Schotsman voor het theater waar hun exposities te zien zijn. (Foto: Adriënne Nijssen)
Róman Kienjet en Remko Schotsman voor het theater waar hun exposities te zien zijn. (Foto: Adriënne Nijssen) (Foto: Adriënne Nijssen)

Dialoog door middel van exposities

Theater Film Café De Lieve Vrouw wil een podium bieden voor (jong) fotografietalent, bij voorkeur uit Amersfoort, waarbij met de beelden een relatie wordt gelegd met de activiteiten van het theater; podiumkunsten en film, of Amersfoort. Remko Schotsman en Róman Kienjet werden door Friederike Weisner, directrice van het De Lieve Vrouw benaderd voor een foto-expositie eens in de twee à drie maanden.

door Adriënne Nijssen

Amersfoort - "En Róman en ik bedachten daar een dialoog bij," zegt Remko. ''We starten met een expositie van Carla Kogelman met een selectie uit de prachtige serie BACK STAGE. Het zijn foto's van artiesten net voor ze het podium opgaan. Op de website van het Theater Film Café De Lieve Vrouw ga ik dan schrijven waarom ik die foto's mooi vind, wat mij er in aanspreekt. Róman gaat daar op reageren."
Maar de dialoog gaat nog een stapje verder. "We organiseren om en om de expositie. Artistiek gezien is de volgende expositie een reactie op de vorige expositie," legt Róman uit. "Ik ben geen fotograaf, Remko wel. Hij zal dus andere keuzes maken dan ik. We hebben onze eigen criteria vastgesteld. Wat vind ik belangrijk genoeg om in De Lieve Vrouw te laten zien. Het mag van Friederike ook wel wat experimenteler. Ik probeer mensen te zoeken die de grenzen van de fotografie opzoeken. Een beetje moeilijk uit te leggen. Mensen die wel fotografie als uitgangspunt nemen maar niet per se alleen de foto in hun werk laten zien."
Het tweetal heeft een groot netwerk, maar op de website van het theater is ook een oproep gedaan aan fotografen. "Fotografen met interesse om te exposeren konden ons bellen. We hebben al flink wat reacties binnen," vertelt Remko.

"Er kwamen ook reacties van fotografen die gewoon graag wilden weten wat ik wat hun foto's vond. En dat is natuurlijk ook dialoog," zegt Róman.

Ook makers en kijkers kunnen reageren op de website. "Het theater is een plek voor iedereen. We denken nog na over een platform om de dialoog op gang te brengen en mensen uit te nodigen om te reageren," zegt Remko. "We doen dit minimaal één jaar. Want voor een goeie dialoog moet je al een paar exposities gehad hebben. Het neemt elke keer voor de ander een verrassende wending. Ik weet niet hoe Róman reageert en daar moet ik dan weer op inhaken. En omgekeerd natuurlijk."

Dat de expositie deels boven tafeltjes in de foyer hangt vinden beiden geen bezwaar. "De mensen die er komen houden ook van cultuur en vinden het niet raar als je een rondje loopt," zeggen ze.
De expositie Rubriek Over beelden gesproken is vanaf vandaag te zien tijdens openingsuren van het theater.

Meer berichten