Marja van Keulen met schilderij uit de Expositie Blauw. Zij exposeert tot en met 15 mei in restaurant Pompei aan de Langegracht 10. (Foto: Adriënne Nijssen)
Marja van Keulen met schilderij uit de Expositie Blauw. Zij exposeert tot en met 15 mei in restaurant Pompei aan de Langegracht 10. (Foto: Adriënne Nijssen) (Foto: Adriënne Nijssen)

Solo-expositie van Marja van Keulen

"Ik heb wel eerder geëxposeerd maar nog nooit met een solotentoonstelling," zegt Marja van Keulen, kunstenares uit Amersfoort. Toch schrikt dat haar niet af, ze bekijkt het vooral praktisch. "Je hebt vooral meer schilderijen nodig," lacht ze. "Ik moest ook nadenken of ik wel genoeg had en of het genoeg was om aan anderen te laten zien."

Amersfoort - Daarvan was geen sprake toen Marja eerder verschillende keren meedeed aan een gezamenlijke tentoonstelling van Scholen in de Kunst, de laatste met het thema 'Blauw'. En ook niet bij de duo-tentoonstelling met Jos Heukelom in oktober 2016.

Marja werkt veel op papier en die map heeft ze nu kritisch doorgekeken. "Dat is heel leuk, want je kijkt wel op een andere manier. Welk werk is geschikt voor de expositie en welk werk niet. Een aantal werken hebben een lijst gekregen en zijn nu op de tentoonstelling te zien."

De werken die te zien zijn, zijn heel gevarieerd, van redelijk lang geleden tot heel recent. "De laatste was zelfs pas een week voor de tentoonstelling af," vertelt Marja.

Ooit had Marja vier jaar les, daarna schilderde ze lang niet. Pas na haar pensionering pakte ze de kwast weer op. "Het was spannend toen ik weer begon, ik had geen idee of ik het nog kon. Ik deed lang over de achtergrond. Hoe pak ik het aan, hoe krijg ik diepte. Goed te weten dat je het kunt veranderen als je niet tevreden bent."

Maar een schilderij is er niet zo maar. "Schilderen is voor mij een creatieve uitdaging. Los van het concreet schilderen ben ik mentaal bezig met voorbereiden. Er gaat wel wat tijd aan vooraf voor ik echt begin. Maar dan valt de omgeving om me heen ook weg. Ik hoor dan helemaal niets."

Marja gebruikt vooral acrylverf. "Je kunt er zowel dik als dun mee werken. Ik werk zowel op doek als op papier. Nu en dan maak ik gebruik van gemengde technieken. Dan werk ik met krijt, op of in de acryl. Soms heb ik het gevoel dat ik met krijt meer greep heb. Een enkele keer werk ik ook met potlood. Heel af en toe voeg ik andere materialen toe in de vorm van karton of vilt."

Marja was kindertherapeute en dat vergelijkt ze met schilderen. "Je hebt een probleem en daar moet je vat op zien te krijgen. En dat doe je op je eigen manier. Datzelfde zie ik terug bij het schilderen. Je drukt je uit op een manier. Anderen kunnen daar een indruk van krijgen. Soms zelfs iets wat ik er niet in zie. Elke kijker heeft een eerste persoonlijke ingang. Dat vind ik fascinerend."

De expositie is tot en met 15 mei te zien in restaurant Pompei aan de Langegracht 10 tijdens de openingsuren van het restaurant. Die zijn op dinsdag tot en met zondag van 17.00 tot 22.30 uur.

Meer berichten