De diverse maatschappelijke instanties staan klaar voor het verven van de poefjes. (Foto: Adriënne Nijssen)
De diverse maatschappelijke instanties staan klaar voor het verven van de poefjes. (Foto: Adriënne Nijssen) (Foto: Adriënne Nijssen)

Poefjes in regenboogkleuren

Om uit te dragen dat Amersfoort voor iedereen is, werden vorige week zes van de betonnen poefjes op het Stationsplein in regenboogkleuren geschilderd.

door Adriënne Nijssen

Amersfoort - "Een paar jaar geleden zijn wij begonnen over een regenboogzebrapad in de stad. Een aantal andere steden heeft dat al'', zegt Jos Houtveen, voorzitter van de stichting. "De gemeente gaf aan dat zoiets qua veiligheid lastig is. Officieel hoeven automobilisten namelijk niet te stoppen voor een dergelijk zebrapad. Vandaar dit voorstel. Voor het moment zijn wij daar blij mee. In de toekomst komt er in de nieuwe looproute naar de stad iets definitiefs. Dat zou ook zomaar een kunstwerk kunnen zijn."

"Inderdaad," zegt Marianne van Loon, beleidsmedewerker diversiteit van de gemeente. "Het duurt nog minstens tot 2021 of 2022 voor het Stationsplein op de schop gaat en er iets definitiefs komt om aan te geven dat de stad voor iedereen is. Dat vinden wij te lang duren." Aan het initiatief doen verschillende maatschappelijke organisaties mee. Naast de Gemeente Amersfoort zijn dat Indebuurt033, het Amersfoortse Onderwijs zowel basis- als middelbare scholen, de politie en de Stichting Wijkteams Amersfoort. Bovendien schilderen eerste vicevoorzitter van de gemeenteraad Simone Kennedy en tweede vicevoorzitter Ben van Koningsveld mee.

Tegen vieren trekken vertegenwoordigers van de organisaties, samen met wethouder Bertien Houwing, een felgekleurde overall aan. Bij elke poef een kleurrijk tweetal. "Dit is geweldig moment," zegt de wethouder in haar korte speech. "Amersfoort laat weten dat het een regenboogstad is. Op een mooie plek, vlak voor het station. Iedereen die via het OV naar Amersfoort komt kan dat meteen zien. Het is goed dat we nog meer markeren dat we regenboogstad zijn. Fantastisch idee die proef-poef." En dan gaan ze aan de slag. Reizigers van en naar het station blijven staan. Ze zijn nieuwsgierig wat er gaat gebeuren. "Wat is hier aan de hand?", vraagt een verbaasde man. "Zal wel een LHBT-dag zijn," legt een vrouw uit. Een van de omstanders zegt dat het dat niet is. "De gemeente doet dit juist om aan te geven dat het in Amersfoort elke dag LHBT-dag is." Een ander vindt dat onzin. "Als we elkaar nou gewoon zouden respecteren dan hoeft er niet geschilderd te worden." Hij wordt meteen terechtgewezen. "Op dat gebied is er nog een wereld te winnen hoor," komt een stem uit het publiek. Als de klus geklaard is wordt er tevreden geknikt. Ook door Derk Koetje, een van de aanwezigen. "Geweldig dat Amersfoort zich blijvend als roze stad gaat profileren."

Meer berichten