Amber kreeg de prijs uit handen van juryvoorzitter Bart Lauret.
Amber kreeg de prijs uit handen van juryvoorzitter Bart Lauret.

Amber Bonekamp wint Amersfoorts Scholierendictee

Amber Bonekamp wint Amersfoorts Scholierendictee

Amersfoort - Het vijfde Amersfoorts Scholierendictee is gewonnen door Amber Bonekamp, leerling van Het Nieuwe Eemland, met slechts 6 fouten. Er was een gedeelde tweede plaats voor Maaike Steenbeek en Thirza van Essen, beiden van het Van Lodenstein College, met ieder 7 fouten.

Het Nieuwe Eemland organiseert elk jaar het Scholierendictee. Het dictee is de voorronde van het Groot Amersfoorts Dictee. Zes middelbare scholen vaardigden elk zes leerlingen af naar dit Amersfoorts Scholierendictee dat op maandag 5 februari jl. plaatsvond in de raadszaal van het stadhuis. Juryvoorzitter was Bart Lauret, chef redactie AD/Amersfoortse Courant, die het dictee officieel opende en de prijzen uitreikte. In de jury zaten verder Egbert Boerma, rector van het Corderius College, en Martijn Lorijn namens de Volksuniversiteit.

De dicteetekst werd ook dit jaar geschreven door Nynke Geertsma, (oud) stadsdichter van Amersfoort. 'Jongvolwassenen positief over toekomst' was de titel van het dictee. Een van de vier zinnen luidde als volgt: 'In groten getale zien de Nederlandse jongeren de rest van de eenentwintigste eeuw met ongebreideld vertrouwen tegemoet; maar liefst twee derde van hen denkt dat zij niets zullen tekortkomen en dat de toekomst er minstens zo goed uitziet als die van hun ouders destijds.'

Taalexpert Corry Samson, oud-docent van het Johan van Oldenbarnevelt Gymnasium, legde de spelregels uit, las het dictee voor en verklaarde de correcte spelling. De deelnemende leerlingen maakten gemiddeld 13,5 fouten per leerling. Het JvO scoorde het beste met gemiddeld 10,3 fouten per leerling.

De beste drie spellers van de zes deelnemende middelbare scholen gaan door naar het Groot Amersfoorts Dictee op 12 februari 2018. Zij moeten het daar opnemen tegen een groep Lezers, een groep Prominenten en een groep Cursisten van de Volksuniversiteit.

Meer berichten