Foto: Levende Historie, Jurgen de Boer

Word vrijwilliger bij Levende Historie

Amersfoort - De stichting Levende Historie vraagt vrijwilligers om levende geschiedenis (mee) te spelen in het Burgerweeshuis of in de Mannenzaal.

Levende geschiedenis is een overdrachtsmiddel waarbij rolspelers in de ik-persoon historische personages spelen. Op een ongedwongen en persoonlijke manier neemt de rolspeler de bezoeker mee terug in de tijd. De rolspeler heeft wel de historische kennis maar geen vaste tekst. Ze zijn bezig met alledaagse bezigheden in hun eigen historische omgeving of vertellen op een eenvoudige manier over hun dagelijks leven. De personages geven geen ‘geschiedenisles’, maar door de gesprekjes met bezoekers geven zij op een ongedwongen en vanzelfsprekende manier ongemerkt veel informatie. Rolspelers zijn bezig met de gewone dagelijkse beslommeringen en hoeven minder uit te leggen. Hoe koffiezetten vandaag de dag anders gaat dan 100 jaar geleden wordt snel duidelijk.

In het Burgerweeshuis spelen kinderen, dames en heren ‘levende geschiedenis in 1600’. Ze kruipen in de huid van weeskinderen, binnenmoeder, schoolmeester, dienstmeid in de 17e eeuwse regentenkamer en de oudere werkzolder van het middeleeuwse klooster de Mariënhof. Binnen werken ze, buiten is de plek voor de vette roddels of ‘even meeliften’ met de Waterlijn. Er geen leeftijdsgrens. Meer info: www.levendehistorie.nl.

De Mannenzaal 25 jaar
Vijfentwintig jaar geleden startte vanuit museum Flehite het spel in de Mannenzaal, dat diende als decor voor het laten herleven van 1907, het laatste jaar dat de Mannenzaal nog in gebruik was. Samen met de kapel het enige overgebleven deel van het middeleeuwse St. Pieters en Bloklands Gasthuis voor arme, oude mannen en vrouwen.
De spelers kruipen in de huid van een gasteling, of de strenge, maar rechtvaardige binnenvader, de bezige ondermoeder, of Andries die in de kapel zit, op straat slentert of een stukje met de boot van de Waterlijn meevaart en de gasten aan boord zijn verhaal vertellend uitnodigt in de Mannenzaal.
Voor de rol van gasteling zijn oudere mannen, voor de andere rollen is er geen leeftijdsgrens.
Meedoen kost niet heel veel tijd. Toneelervaring is niet nodig, wel plezier in vertellen.
U kunt ook meedoen als 'zaalwacht'. Zij zijn de gastheren en -vrouwen die algemene kennis hebben van de geschiedenis van het gasthuis.

Heeft u belangstelling? Zou mee willen doen? Laat het ons weten en we nemen contact met u op.

E-mailen kan naar         mail@levendehistorie.nl,
bellen naar                 0612 256 379,
Zie ook www.levendehistorie.nl

Meer berichten