Foto: Eemlijn
Foto: Eemlijn

Fietsboot 'De Eemlijn' na restauratie vaarklaar

Fietsboot 'De Eemlijn' is afgelopen vrijdag weer trots de haven van Amersfoort binnengevaren. Slingers aan de boot en zangers van 'De Waterlijn' maakten het feest compleet. De boot lag bijna drie maanden in de werf voor een flinke reparatie.

AMERSFOORT - Elke winter is er een groepje vrijwilligers druk in de weer om aan de boot klein onderhoud te doen. Deze winter was dat echter niet voldoende. De boot moest het water uit voor groot onderhoud. Dus drie maanden geleden verliet 'De Eemlijn' de haven van Amersfoort en richtte zij haar steven richting Vreeswijk. Daar, op de Museumwerf, werd de boot stevig onder handen genomen.
Eerst werd de boot op het droge getrokken en kon het groot onderhoud beginnen. Alles werd gecontroleerd. De beplating van het gedeelte onder de waterlijn werd geïnspecteerd en hier en daar zijn er nieuwe stukken op gelast, de besturing is nagekeken en reparaties verricht aan de drinkwatervoorziening en de motor/uitlaat. Maar ook werden er rond enkele ramen nieuwe stukken metaal geplaatst en op het voordek werden zwakke plekken verstevigd. Werk dat allemaal gedaan werd in samenwerking met de vrijwilligers van de Museumwerf.
Maar de grootste klus was het schilderen van de boot. De boot is van voor tot achter en van stuurboord tot bakboord geschuurd en geschilderd. Hiervoor gingen vier dagen in de week - tien weken lang - vijf tot zes vrijwilligers naar de Museumwerf Vreeswijk om dit tot een goed eind te brengen. Het resultaat is er ook naar. De oude dame 'De Eemlijn' (volgend jaar wordt ze 90 jaar) ziet er met haar nieuwe make-up weer super uit. Vanaf zondag 15 april vaart de fietsboot 'De Eemlijn' weer haar lijndienst van Amersfoort via Soest, Baarn en Eemdijk naar Spakenburg of Huizen.
Voor meer informatie: www.eemlijn.nl.

Meer berichten