Logo amersfoortnu.nl


'Harde cijfers tonen urgentie aan'

Volgende week beginnen in Amersfoort de Klimaatgesprekken, een serie van zes workshops waarin het klimaatvriendelijke (samen)leven centraal staat. De belangrijkste thema's komen aan de orde. Ineke Winkel is coach en gesprekleider.

Amersfoort - "Harde cijfers en feiten tonen de urgentie aan om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen", vertelt Ineke Winkel over de aanstaande Klimaatgesprekken die op 8 november beginnen.

"Er moet veel gebeuren om het streven te behalen om de temperatuurstijging niet boven de 2 graden te laten komen, of beter nog te beperken tot 1,5 graden. Een stijging van meer dan 2 graden verstoort de klimaatsystemen ernstig. Voorbeeld is het dreigende smelten van het ijs in gebieden waar het nooit ontdooit, zoals bij de polen of in Siberië. Vrijkomende methaan zou het broeikaseffect versterken."
De introductiebijeenkomst begint met een kennismakingsrondje. Hoe sta je in de milieuproblematiek en wat doe je zelf voor het milieu? In onderling overleg stellen de deelnemers die avond datum en tijdsstip vast voor de volgende vijf Klimaatgesprekken. De thema's zijn onder meer energie in huis en de overgang van fossiele brandstof naar duurzame energie, persoonlijk vervoer en transport van producten, voedsel en afval, minder consumeren en het gebruik van internet, communicatie en eventuele politieke voorkeuren.

"Het gaat om het gesprek, om nadenken over de problematiek, zonder ergernis of onderlinge veroordeling. In een gedragscode leggen we de eerste keer vast hoe we met elkaar omgaan tijdens de gesprekken", vertelt Ineke. "Niets is verplicht. Maar wanneer iedereen iets doet, ook wie al veel doet, halveert onze ecologische voetafdruk, die bepaald wordt door onze consumptie."
Iedereen is welkom, aanmelden via info@klimaatgesprekken.nl. Start dinsdag 8 november, 20.00 uur in het kascafé van de WAR aan Geldersestraat 6.

De informatieavond is gratis. Inschrijving voor deelname kost dertig euro, inclusief twee boeken. Voor wie dit niet kan betalen, wordt een oplossing gezocht.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten