Column Nynke Geertsma: Carnavalshit

Er zijn twee groepen mensen: de ene leest de titel van deze column als carnavals-hit en de andere leest carnaval-shit. Laatstgenoemde groep heeft waarschijnlijk wat minder met dit type feestgedruis. Ik dacht met -hit/-shit een leuke vondst te hebben gedaan, maar het schijnt dat Youp van 't Hek mij voor is geweest. Hoe dan ook: carnaval staat weer voor de deur. Nu gaat mijn bloed als noorderling best harder kloppen van boerenkielen in polonaise, maar alleen als dit tafereel zich op natuurijs afspeelt. De tocht der tochten is dan ook niet in de eerste plaats een carnavalsoptocht voor mij. Maar ik kan wel genieten van de uitbundigheid waarmee de zuiderlingen hun feestje vieren. En stiekem zing ik (als ik alleen thuis ben) ook nog wel eens een carnavalskraker mee. Ooit nam ik me voor er een te schrijven, maar nooit diende zich een geschikt onderwerp aan. Tot vorige week. Het besluit van de Raad van State dat de westtangent er mag komen, maakte dat er vrijwel automatisch een liedje mijn hoofd binnen hoste. En het liet me niet meer los. Ik zou zeggen: kies een kant en brul maar mee! De melodie is heel eenvoudig: tadam tadam tadam tam, tadam tadam tadam ... etc.


(Gemeente:) De Amersfoortse rondweg / die komt tot onze vreugd // Want ieder die de weg kent / die weet dat die niet deugt // Het is er altijd veel te druk / zo'n file is beslist / een doorn in het oog / van menig automobilist! // Laaa la la la laaa laaa …
(Gemeenschap:) De Amersfoortse rondweg / 't is vreselijk dat die komt // Wij mijden 'm straks echt, zeg / we rijden voortaan om! // Om dat nieuwe asfalt heen / ons krijgen ze niet gek // We willen niet verbonden zijn / aan die verdomde plek! // Laaa la la la laaa laaa …
(Gemeenschappelijk, in koor:) We dansen de tango / de tango om de West // We dansen niet uit liefde / want het botert niet zo best // Hela hola, wég met die weg?! // O nee, het is te laat nu / dat is vette pech! // Laaa la la la laaa laaa… bis!


Zo, dát lucht op hè? Samen van de shit een hit maken, dat klinkt mij als muziek in de oren. Wie weet lukt dat met die westelijke rondweg ook wel. De tijd zal het leren.

Meer berichten