Logo amersfoortnu.nl


De Amersfoorter Darrell Duthie toont zijn onlangs verschenen historische roman in de Engelse taal, ‘Malcolm MacPhail’s Great War’. (Foto: Marian Vreugdenhil)
De Amersfoorter Darrell Duthie toont zijn onlangs verschenen historische roman in de Engelse taal, ‘Malcolm MacPhail’s Great War’. (Foto: Marian Vreugdenhil) (Foto: Marian Vreugdenhil)

'Beeldvorming is dikwijls verkleurd'

In Amersfoort en omgeving zijn nog altijd herinneringen te zien aan de Eerste Wereldoorlog, zoals het Belgenmonument. De vraag is hoe de jaren 1914-1918 voortleven in het collectief geheugen. Darrell Duthie dook in het bronmateriaal en schreef er een boek over.

door Marian Vreugdenhil

AMERSFOORT - "Een eeuw na de Eerste Wereldoorlog leeft de 'Great War' nog altijd", vertelt Darrell Duthie, auteur van het pas uitgekomen boek 'Malcolm MacPhail's Great War'. De belangstelling was groot bij de herdenking in 2014 en dat verwacht hij ook dit jaar. "De oorlog leeft vooral in Engelstalige landen, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië. Als leden van het Gemenebest vochten deze landen mee."
Duthie groeide op in Canada en deed er twee studies. Sinds twintig jaar woont hij met zijn gezin in Amersfoort. Hij schreef zijn boek in het Engels. "De beeldvorming over deze oorlogsjaren is dikwijls verkleurd. Elk van de deelnemende landen creëerde zijn eigen beeld op grond van wat het meemaakte", vertelt Duthie. "Het Verenigd Koninkrijk liep in 1916 diepe littekens op toen bij de slag aan de rivier de Somme op één dag minstens 50.000 slachtoffers te betreuren waren. Daardoor bleef de aandacht voor andere gebeurtenissen gering."
Ook in het onderwijs op Nederlandse scholen zag Duthie een flinke verkleuring van de herinneringen.
"Ooit noemde een docent de Grote Oorlog 'een zinloos gevecht in de modder'. Wanneer je in België en Frankrijk de begraafplaatsen met de eindeloze rijen oorlogsgraven bezoekt, kun je je toch niet voorstellen dat de vele tienduizenden jonge mannen 'voor niets' gestorven zijn."
Duthie, die al langer belangstelling had voor de Eerste Wereldoorlog, zag er op tv veel documentaires over. De uitdaging groeide om een meer realistisch verhaal te schrijven. "Het was mijn ambitie om meer begrip op te roepen voor het historische verloop." De hoofdlijnen kende hij. Daarnaast deed de auteur voor elk hoofdstuk diepgaand onderzoek met behulp van oorlogsdagboeken, foto's en overig bronmateriaal. Zaken als de weersgesteldheid ten tijde van een gebeurtenis of hoe een gebouw eruit zag, moesten helemaal kloppen.
De vorm van een historische roman vond Duthie een geschikt instrument. Zo plaatste hij het verhaal van een jonge Canadese inlichtingenofficier in de historische context. Bijna dag en nacht werkte hij aan zijn boek. "Toen het klaar was, kreeg ik een diep gevoel van voldoening", besluit Duthie. Een vervolg over de laatste maanden na de slag bij Amiens, is al in de maak.
Informatie. 'Malcolm MacPhail's Great War', verkrijgbaar bij De Algemene Boekhandel en Boekhandel Veenendaal.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten