Margriet Wielink en Jan Maasland, bestuursleden van het DAC, vertellen over dit inloop- en ontmoetingscentrum in het centrum van Amersfoort. (Foto: Marian Vreugdenhil)
Margriet Wielink en Jan Maasland, bestuursleden van het DAC, vertellen over dit inloop- en ontmoetingscentrum in het centrum van Amersfoort. (Foto: Marian Vreugdenhil) (Foto: Marian Vreugdenhil)

'Bij het DAC vind je een thuis'

Het Diaconaal Aandacht Centrum DAC zet de deur wijd open. Iedereen is welkom om de gastvrije sfeer te proeven. Een uitgebreide opknapbeurt heeft de ontmoetingsruimte lichter gemaakt en de nieuwe belettering op het voorruit voorkomt dat nog iemand het DAC moet zoeken.

door Marian Vreugdenhil

AMERSFOORT - "We zijn blij met de nieuwe raambelettering", reageert bestuurssecretaris Margriet Wielink, sinds kort verbonden aan het DAC. "Ook mij overkwam het dat ik voorbij fietste zonder het centrum te zien." Margriet pakte dit vrijwilligerswerk op toen haar pensionering vorig najaar begon. "Ik wil graag iets doen voor de binnenstad, buiten mijn eigen kerk om."
Ook Jan Maasland, sinds kort als vicevoorzitter verantwoordelijk voor de PR, is gelukkig met de mooie uitstraling. "Toen we intensief werkten aan een nieuw beleidsplan, bleek de uitstraling de belangrijkste prioriteit. Het gaat ons om gastvrijheid in een aantrekkelijke omgeving."
Bij het DAC komen jaarlijks zo'n 1500 bezoekers binnenlopen. Naar schatting zijn dit vijftig tot tachtig unieke bezoekers, die elk een eigen reden hebben om te komen. "Iedereen die behoefte heeft aan een praatje, is welkom. We luisteren met een open hart en open oren", vertellen beide bestuursleden. "Ieders privacy is gerespecteerd. Wij maken geen lijsten met namen en adressen."
Bezoekers waarderen de sfeer van de inloopmiddagen, iedere week van dinsdag tot en met zaterdag vanaf 13.30 uur. Velen ervaren het DAC als een thuis en noemen de gezelligheid en de veiligheid. Wie wil kan iets over zichzelf vertellen of iets wat hij meemaakte. Alleen luisteren is ook prima, of een boek lezen of op de laptop werken. Voor de liefhebber zijn er spelletjes en legpuzzels.
Naast de inloopmiddagen zijn er de speciale activiteiten. Populair zijn de maaltijden op de eerste en derde donderdag van de maand. Enthousiaste koks van de kookgroep weten deze met verse ingrediënten en met zorg tot een succes te maken. Opgeven is niet nodig. Sinds kort staat informatie over activiteiten op de nieuwe website.

"We hebben veel ideeën voor nieuwe activiteiten, zoals een avondopenstelling of een creatieve cursus. Daarvoor zijn nieuwe medewerkers nodig voor het bestuur en voor ons team gastvrouwen of gastheren", vertellen beide bestuursleden. Jan besluit met een glimlach: "Ik heb een droom. Voor de deur aan de Zuidsingel 5 staat een lange rij wachtenden, tot eindelijk de deur opengaat."
Info: www.daczuidsingel.nl/
1 en 15 februari maaltijd om 12.30 uur. 20 februari high tea en spelletjes vanaf 13.30 uur, Zuidsingel 5. Informatie vacatures bij Rita Eijkelenboom, tel. 06 - 13566264.

Meer berichten