Onno Maurer (rechts) en Cees de Jong kijken in een nummer van Wendingen. (Foto: Museum Flehite)
Onno Maurer (rechts) en Cees de Jong kijken in een nummer van Wendingen. (Foto: Museum Flehite) (Foto: Adriënne Nijssen)

Bijzondere omslagen in Flehite

"Het tijdschrift Wendingen werd in 1918 opgericht door de Nederlandse architect Hendricus Theodorus Wijdeveld. Hij was ook de vormgever en, tot aan zijn vertrek in 1925, tevens de hoofdredacteur van het blad. Het tijdschrift was een maandelijkse publicatie gewijd aan architectuur, constructie en ornamentiek, maar had ook een veel bredere impact," zegt Joyce de la Croix, die de PR & Marketing doet voor Amersfoort in C, de stichting waar Museum Flehite onderdeel van is. "Wendingen, dat drie maanden na het ontstaan van tijdschrift De Stijl verscheen, was een progressief blad waarin verschillende kunstdisciplines samenkwamen."

Amersfoort - Museum Flehite besteedt aandacht aan Wendingen omdat het dit jaar 100 jaar geleden is dat het tijdschrift werd opgericht. "Er was behoefte aan een discussieplatform voor kunstenaars. Gedurende veertien jaar zou Wendingen een discussieplatform zijn voor eigentijdse kwesties die speelden in veel verschillende kunstsectoren," legt Joyce uit.

Het tijdschrift bestond tot 1932; in totaal zijn er 116 tijdschriften uitgegeven. Bij elke uitgave kreeg een andere kunstenaar de opdracht om het omslag te ontwerpen. Bijdragen werden onder meer geleverd door prominente kunstenaars en architecten zoals Hildo Krop, Willem Marinus Dudok, Jan Toorop en El Lissitzky. De omslagen zijn dus al kunstwerken op zich. Het tijdschrift geeft vandaag de dag een mooi beeld van de kunst- en architectuurdiscussies uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Alle 116 verschenen edities van het tijdschrift zijn in de tentoonstelling te zien.

De tentoonstelling is samengesteld door Onno Maurer, directeur en curator van Museum Flehite en gastcurator Cees de Jong, die tevens een van de auteurs is van de publicatie Wendingen die bij de tentoonstelling verschijnt.

"Een interessante invalshoek voor de Amersfoortse lezers is wellicht het feit dat oprichter en hoofdredacteur van het blad, de architect en ontwerper Hendrik Wijdeveld, ook een villa ontwierp in Amersfoort namelijk Villa De Wachter, boven op de Amersfoortse Berg aan de J.P. Heijelaan," vertelt Joyce. "Wijdeveld was een vriend van de familie Langelaan, die in 1922 de opdracht gaf om het landhuis te ontwerpen, inclusief interieur, meubels en lampen."

Verder is een ander leuk 'Amersfoorts' weetje dat van een pendulestel van H.P. Berlage, uit de eigen collectie van Museum Flehite, pas recent is ontdekt als zijnde van Berlage. Tot voor kort was de maker onbekend. Het pendulestel is te zien in de tentoonstelling.

De tentoonstelling 'Kunst van Wendingen' is onderverdeeld in twaalf thema's en is te zien van 3 februari t/m 21 mei in Museum Flehite. Zie ook www.museumflehite.nl

Meer berichten