Logo amersfoortnu.nl


Rianne Witteveen met een van haar werken. Vanaf 7 februari exposeert zij in Artifact in New York. (Foto: Adriënne Nijssen)
Rianne Witteveen met een van haar werken. Vanaf 7 februari exposeert zij in Artifact in New York. (Foto: Adriënne Nijssen) (Foto: Adriënne Nijssen)

Monotypes en iPad zijn favoriet

"Op kunstgebied ben ik een autodidact," zegt Rianne Witteveen. "Ik heb etsles gehad van kunstenaar Bert Keller en dit jaar rondde ik de opleiding art- en design af. Dat maakt mij nu graficus en vormgever."

Amersfoort - Rianne maakt sinds 2000 etsen en monotypes, een druktechniek waarbij slechts één afdruk kan worden gemaakt. Verder werkt ze met een 3D-pen en beoefent ze IPad-art. "Ik combineer mijn kunsten op papier met de IPad. Het integreren van mijn conventionele technieken met digitale technieken geeft veel nieuwe mogelijkheden en uitdagingen."

Etsen is een zeer technisch proces; je moet nadenken over de stappen en in spiegelbeeld denken. "Ik vind het ook prettig om af en toe direct te werken. Door de monotype-techniek, tekenen in inkt en afdrukken zonder andere tussenstappen krijg je een ander effect. Het is anders dan wanneer je zou tekenen of schilderen. Andere technieken helpen mij ook in het reflecteren op mijn werk."

Werken met een 3D-pen is weer een heel andere techniek. "Dan moet je ruimtelijk denken. Ik 'teken' in de lucht. Doordat het afkoelt, ontstaat een blijvende vorm."

Samen met vijf andere Amersfoorters maakt Rianne het blad 'Phonographer', een magazine volledig toegespitst op smartphonefotografie. "Een combinatie van vormgeven en opmaak. Er zit overlap in de grenzen van onze functies. Met mijn opleiding kan ik mijn kennis overdragen." Rianne maakt ook toegepaste kunst. "Die kunst mag aangeraakt worden. Niet al mijn werk nodigt daartoe uit. Ik werk veel in zwart-wit. Die kunst vraagt er gewoon om er over na te denken."

Exposeren hoort erbij voor Rianne. "Om te laten zien wat je doet. Door interactie met het publiek leer je nadenken over je hoe je werk presenteert en welke boodschap je mee wilt geven. Dat kan alleen maar als je uit je comfortzone komt."

Trots is ze op de expositie in het gemeentehuis van Hilversum waar werk van haar hing. "Het was de eerste keer dat daar geëxposeerd werd. Dat had echt nog nooit iemand gedaan." Vanaf 7 februari exposeert Rianne in Artifact in New York. "Mijn eerste buitenlandse expositie. Ik ga uiteraard naar de opening. Ik ben nog nooit in Amerika geweest. Spannend dus!" Daarnaast werkt Rianne aan een nieuwe tentoonstelling. Ze importeerde één gezicht in de iPad en op basis van dat monotype maakt ze andere gezichten.''Net zoals je een familie kunt herkennen is de intentie dat dat hierbij ook gaat gebeuren."

Rianne geeft het stokje door aan Carla Wink, omdat Carla voor Rianne een vast onderdeel van haar inspiratie en ontwikkeling is. Ze werken regelmatig samen.

Meer berichten

Shopbox