Foto: Petra van Schaik

Opening Huiskamers

Amersfoort - Veel actieve bewoners van de Horsten in Liendert zetten zich al geruime tijd voor een beter en veiliger leefklimaat in en rond hun flats. Zij organiseren uiteenlopende activiteiten en kunnen daarvoor gebruik gaan maken van twee nieuwe aangebouwde ruimtes, die als Huiskamers door de Alliantie beschikbaar worden gesteld. Onder grote belangstelling openden twee kinderen, wethouder Fleur Imming en Koos Koolstra deze Huiskamers, door de broodvergister in gebruik te nemen.

De Huiskamers zijn te vinden in de Havikshorst en de Arendshorst. In de Huiskamers van de Horsten kan er door bewoners gezamenlijk worden gekookt op gas dat door een broodvergister wordt geproduceerd. Oud brood dat voorheen in de tuinen belandde, wordt nu verzameld in broodkliko’s en hergebruikt. Er worden in Nederland iedere dag bijna een half miljoen broden weggegooid. De Enki Energy Broodvergister verwerkt oud brood tot energie. Die energie vloeit terug naar de Huiskamer van de Horsten. Zo kan men op het biogas duurzaam koken. Op deze manier wordt dus letterlijk vers brood gebakken met het gas dat uit oud brood is verkregen. In Amsterdam draait al een succesvol project met de broodvergister en nu dan ook in Amersfoort.

“Dit project is een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid van Liendert”, aldus Koos Koolstra, directeur Alliantie Amersfoort. “Want we willen allemaal wonen in een wijk waarin we betrokken zijn, klaar staan voor elkaar, er voor elkaar zijn. Het leefbaar houden en maken van buurten en wijken verdient wel continue aandacht. Ook van ons als corporatie en we dragen daar graag ons steentje aan bij. De rol van bewoners is ook cruciaal. Of mensen elkaar kennen, contacten onderhouden in de buurt, medebuurtbewoners helpen als dat nodig is of in actie komen als er problemen zijn, maakt uit hoe leefbaar een wijk wordt gevonden door de bewoners én hoe de leefbaarheid zich ontwikkelt.”

Lees ook

Meer berichten