Logo amersfoortnu.nl


Ans van Dijk en Gemma Hellevoort (Foto: Adriënne Nijssen)
Ans van Dijk en Gemma Hellevoort (Foto: Adriënne Nijssen) (Foto: Adriënne Nijssen)

Buren Binnenstad zijn er voor elkaar

Ans van Dijk en Gemma Hellevoort zijn binnenstadbewoners. Gemma is er zelfs geboren, Ans woont er al heel lang. Ze zijn beiden vrijwilliger bij Goeie Buren Binnenstad, het sociale onderdeel van Binnenstad Bewoners Netwerk Amersfoort.

Amersfoort - "Accenten liggen vaak op de horeca en de verkeersproblemen, maar er zijn ook gewoon bewoners in de binnenstad," zegt Ans. "Wij zijn een aanspreekpunt vóór en dóór bewoners van de binnenstad. We worden allemaal ouder, kunnen soms wat hulp gebruiken."

Bewoners kunnen in die gevallen een beroep op elkaar doen. "Maar dat doe je pas als je elkaar kent," zegt Gemma. "In ons tweejarig bestaan zijn er veertig matches tot stand gekomen. Dat zouden er nog meer kunnen zijn want mensen vinden het moeilijk om iets te vragen."

Excursie

De dames vinden het heel belangrijk om te melden dat ze graag iets doen voor andere binnenstadbewoners, maar dat ze geen hulpverleners zijn. Het gaat om diensten die goed door buren opgelost kunnen worden. Indien nodig kunnen ze wel mensen doorverwijzen naar de juiste instantie. "Ons doel is toch vooral een plek voor ontmoeting te creëren. Daarom kun je elke vrijdagmorgen tussen 10.30 en 12.00 uur aanschuiven bij de tafel van Goeie Buren in Theatercafé De Lieve Vrouw. En we gaan in 2018 verder dan alleen de ontmoetingstafel." Het is de bedoeling dat er in de toekomst ook korte excursies in de binnenstad georganiseerd worden met een glaasje na. In 2017 werd al een excursie georganiseerd en dat was heel succesvol. "Op die manier kunnen ook bewoners die geen beroep op ons doen andere buurtbewoners leren kennen," zegt Gemma.

Soms is het zo simpel een ander te helpen. "Er kwam hier een man aan de tafel die de kraan van zijn verwarming niet los kreeg. Dan is het handig dat je iemand kent die hem gaat helpen. En een oude dame die al een maand zonder licht in de badkamer zat. Zij vroeg zich af of ze wel hulp mocht vragen," vertelt Ans. Ook bewoners die (nog) niet zijn aangesloten bij Goeie Buren Binnenstad kunnen mee met excursies. Het is daarom verstandig om via de website www.bbn-amersfoort.nl/goeieburen de nieuwsbrief aan te vragen. Ze zijn ook, net als alle ander binnenstadbewoners, welkom op de Nieuwjaarsbijeenkomst van 7 januari. "We komen van 15.00 tot 17.00 uur samen in De Instee aan de Zuidsingel 45A. Singer-songwriter Jacco Haker, die Nederlandse luisterliedjes brengt, komt pro deo optreden. Iedereen neemt voor twee personen iets lekkers mee, hartig of zoet. Koffie en thee zijn gratis, drank moet men wel zelf betalen."

www.bbn-amersfoort.nl.

Meer berichten

Shopbox