Logo amersfoortnu.nl


Nora van den Brink las haar favoriete boek ‘Wie het mooist valt’, geschreven door Sara Novic. “Deze roman is echt prachtig”, vertelt ze.  (foto: Marian Vreugdenhil)
Nora van den Brink las haar favoriete boek ‘Wie het mooist valt’, geschreven door Sara Novic. “Deze roman is echt prachtig”, vertelt ze. (foto: Marian Vreugdenhil) (Foto: Marian Vreugdenhil)

'De oorlog begon om sigaretten'

In de rubriek 'Moet je lezen' praten lezers over een boek dat hen inspireert en dat ze ook anderen aanraden om te lezen. Deze week vertelt Nora van den Brink over haar favoriete boek 'Wie het mooist valt', door auteur Sara Novic.

AMERSFOORT – Nora van den Brink, leerling van gymnasium 5 van Het Nieuwe Eemland College, noemt zichzelf 'absoluut een lezer'. Haar opa en oma lazen haar in haar jeugd de boeken voor van Dick Bruna over Nijntje. Tijdens de basisschool schreef een docent in haar rapport: 'Tijdens de instructies van de docent leest Nora in haar boek'. Ze verklaart: "Ik begreep de opdracht dan allang." Nora heeft nog altijd een boek in haar tas voor een 'je weet maar nooit-momentje'. Het schoolleven is druk, maar ze probeert iedere dag even te lezen. Bij het ontbijt ligt haar boek steevast naast haar bord.

Mensen uitmoorden

'Wie het mooist valt', het debuut van Sara Novic dat onlangs verscheen, is in de pers ontvangen als 'een van de mooiste romans over de Joegoslavische Burgeroorlog'. De auteur (geboren 1987) toont aan hoe een oorlog een levensloop kan bepalen. De titel verwijst naar een spelletje dat bekend is in de regio Zagreb. "Een gruwelijk spelletje", vertelt Nora, "wie de meeste mensen uitmoordt wint."

Voedselrantsoen

Nora gaat verder: "Bij de boekhandel waar ik parttime werk, vond ik dit boek tussen de leesexemplaren. Het boeide me direct. Over de oorlog in Servië en Bosnië hoor je best veel, maar over de oorlog in Kroatië niet. Het eerste deel van het boek is luchtig. De tienjarige Ana Juric leeft zorgeloos. Langzaam komt de burgeroorlog binnen in het verhaal. Voedselrantsoenen en geweld gaan tot het dagelijks leven behoren. Ook Ana's gevoel van veiligheid brokkelt af." Het tweede deel speelt tien jaar later in 2011. Ana studeert in Manhattan. De herinneringen aan de burgeroorlog kan ze niet vergeten, maar ze zwijgt over het geweld dat ze meemaakte. Het derde deel sluit aan op het eerste, maar is gruwelijker. Ana keert terug naar Kroatië, waar ze vrede hoopt te sluiten met de plek waar ze ooit woonde. Pas in het laatste deel wordt het leven in Zagreb weer fijn, wanneer Ana haar oude jeugdvriend terug vindt. "Verschrikkelijk wat kinderen meemaakten. Een belangrijk boek om te lezen", vindt Nora. "Deze oorlog was in Europa, terwijl we dat niet voor mogelijk hielden. Het kinderlijke perspectief maakt het verhaal zo indringend. De eerste zin is al veelzeggend. 'In Zagreb begon de oorlog om een pakje sigaretten'. Wanneer Ana voor haar peetoom bij een kiosk sigaretten gaat halen, zijn er ineens Servische en Kroatische sigaretten."

Meer berichten

Shopbox