Logo amersfoortnu.nl


Hilda en Robin Zuidam (Foto: Adriënne Nijssen)
Hilda en Robin Zuidam (Foto: Adriënne Nijssen) (Foto: Adriënne Nijssen)

Bezinningshuis opent deuren

In Den Dolder worden op 5 januari de deuren van 'Het Bezinningshuis' geopend. Een bijzondere dag voor de Amersfoortse initiatiefnemers Hilda en Robin Zuidam.

Amersfoort - "De dood is een thema in ons beider leven," zegt Hilda. "Ik werd er al op jonge leeftijd mee geconfronteerd. Broers en zussen van mijn vader, een baby'tje van vrienden van mijn ouders. In 2014 overleden vijf heel dierbare mensen om ons heen. We hadden daar graag meer in willen betekenen. Want het is heel dubbel. Aan de ene kant groeien mensen naar elkaar toe, aan de andere kant is er een verwijdering."

Inloopmomenten

"We hebben onderzoek gedaan en daar kwam uit voort dat er behoefte is aan een plek waar men samen kan zijn om te praten," vertelt Robin. "Als iemand net gehoord heeft dat zijn of haar levenseinde nabij is kruipt men in eerste instantie in de schulp. Maar daarna komen er vragen en wil men soms bezinnen over het naderende einde of over de invulling van de laatste maanden." Het echtpaar probeert zoveel mogelijk met soortgelijke instanties in de regio Utrecht verbinding te maken. "Dat doen we zodat we aan elkaar kunnen door verwijzen," legt Robin uit. "Gelukkig wordt er tegenwoordig wel openlijker over gepraat. De dood was een tijdje weggestopt."

In het pand zijn een zaaltje, een creatieve ruimte, een gesprekskamer, een ruimte met tijdschriften en een TV, een stilteruimte, een massageruimte en een kleine gezellige lounge gerealiseerd.Hilda en Robin willen niets meer en niets minder dan een plek bieden waar men kan zijn. "We bieden daarnaast van alles aan maar niets hoeft."

Levenseindecoaches

"Er is een agenda en we laten op regelmatige momenten een aantal thema's terug komen," vertelt Hilda. "Er zijn inloopmomenten voor mantelzorgers en voor patiënten. We hebben ook themabijeenkomsten met collega's uit het werkveld zoals levenseindecoaches en stervensbegeleiders. Robin heeft die opleiding gedaan en werkt als vrijwilliger bij het Hospice in Soest." Ook komen er bijeenkomsten voor ouderen die na willen denken over hun naderende levenseinde. En retraite-weekenden met een programma op zaterdag en zondag. Robin en Hilda hebben er hun vakantie- en vakantiegeld ingestopt. "Gelukkig worden we omgeven door een enthousiaste vrijwilligers. Maar we vinden het wel heel spannend." De opening op 5 januari is voor genodigden. Belangstellenden kunnen op zaterdag 6 januari tussen 15:00 en 18:00 uur Het Bezinningshuis bezoeken.

Overige informatie: www.bezinningshuis.nl en/of 06 26166044.

Meer berichten

Shopbox