'Dit boek vind ik erg inspirerend'

In de rubriek 'Moet je lezen' praten lezers over een boek dat hen inspireert en dat ze ook anderen aanraden om te lezen. Deze week vertelt de Amersfoortse Monique Brouwer over haar favoriete boek Benedictijnse regels voor een gelukkig leven, door de Anselm Grün.

Amersfoort - "Wanneer ik een boek gelezen heb, zit het gedachtegoed in mijn hoofd. Daarom lees ik veel uit de bibliotheek. Ik hoef echt niet elk boek dat ik heb gelezen in mijn kast te hebben", vertelt Monique Brouwer. "Ik heb maar een boek of tien, vijftien in mijn bezit."
Al in haar jeugd was Monique een veellezer, toen vooral van fictie. Nu leest ze alleen non-fictie in de Nederlandse taal. Fictie leest ze in het Engels, de taal die ze ervaart als levendiger. Ze leest altijd wel enkele boeken naast elkaar. 's Morgens staat ze heel vroeg op, zodat ze haar leesvoer al gehad heeft wanneer ze aan het ontbijt zit.
Snuffelend op de planken van de bibliotheek, kwam ze het werk van Anselm Grün tegen. "Ik had wel eens van hem gehoord, maar tien jaar geleden zou ik een dergelijk boek nooit meegenomen hebben. Ik houd helemaal niet van het woord 'regels'. In de titel van het boek Benedictijnse regels voor een gelukkig leven, zou ik liever spreken over aandachtspunten. Hij noemt er tien. De eerste is het geluk van de oplettendheid. De volgende zijn: het geluk van de ontmoeting, van de dankbaarheid, de harmonie, kalmte, gezondheid, levensvreugde, liefde, stilte en tevredenheid.
Geluk is niet de buitenkant die je ziet, maar geluk zit in jezelf. Aan de buitenkant kan het lijken alsof je alles goed voor elkaar hebt, terwijl je je afvraagt waarom je toch niet goed in je wel zit. De aandachtspunten van Grün trekken je naar binnen. Hij geeft geen nieuwe regels, maar maakt je attent op wat er al is, innerlijke tevredenheid en duurzame vrede.
"Ik vind het knap", vertelt Monique verder, "hoe hij met weinig woorden zoveel kan vertellen. De vertaling is ook erg mooi. De eerste keer toen ik het boek geleend had, las ik het drie keer achter elkaar. Ik beschouw mezelf niet als gelovig, maar dit boek vind ik erg inspirerend. De afgelopen periode heb ik het boek bijna doorlopend geleend bij de bibliotheek. Op de website van mijn eigen onderneming, www.KernZinnigtekst.nl, heb ik iedere maand een blog gewijd aan een hoofdstuk van Grün. Het is een aanrader voor ieder die bezig is met persoonlijke groei. Daarom deel ik mijn enthousiasme voor dit boek graag met anderen."

Anselm Grün, geboren 1945, is monnik en hoofdeconoom van een Duitse Benedictijnenabdij. Voor velen is hij hun spiritueel leidsman geworden. De Nederlandse uitgave, 144 pagina's, verscheen in 2013 bij uitgeverij Altiora Averbode.

Meer berichten