Logo amersfoortnu.nl


De officiële lancering van Platform 1000 foto’s vond plaats eind oktober. (Foto: Robert Mulder)
De officiële lancering van Platform 1000 foto’s vond plaats eind oktober. (Foto: Robert Mulder) (Foto: Adriënne Nijssen)

Foto's behouden voor het nageslacht

Eind oktober vond de officiële lancering van Platform 1000 foto's plaats bij Fotografencafé Amersfoort. Stichting 1000 foto's is opgericht door Peter van den Doel, Jan van der Schans en Eduard de Kam. De stichting heeft tot doel het werk van professionele fotografen te behouden voor het nageslacht.

Amersfoort - Veel archieven van professionele fotografen staan op de nominatie te worden weggegooid of vernietigd. De fotograaf en/of hun erfgenamen kunnen of willen niet altijd voor het archief blijven zorgen. Die archieven worden op den duur te kostbaar. En dat vindt Stichting 1000 foto's onacceptabel. Ze vinden dat het werk van professionele fotografen meer dan de moeite waard is en behouden moet worden.

Keurslijven

"Een idee waar ik al zo'n vijf tot tien jaar mee rondloop," vertelt Eduard. "Peter had de laatste jaren wat meer tijd. Samen hebben we een aantal gesprekken gevoerd met fotoarchieven in het land. Die kunnen er niets mee, ze zitten in keurslijven van wat wel en niet mag. Op het Maria Austria Instituut, een fotoarchief in Amsterdam spraken wij met Adriaan, iemand die daar werkt, en hij kwam met het aantal duizend. Dat is te behappen. Iedere fotograaf moet een schifting maken en mag tot maximaal duizend foto's inleveren. Een fotograaf zou bijvoorbeeld elk jaar de mooiste 25 foto's kunnen aanleveren om een archief op te bouwen. Het moet beroepsfotografen zijn maar als er iemand is die nog vijftig glasplaten van voor de oorlog heeft dan zijn we ook geïnteresseerd. Dan kijken we er naar," zegt Eduard.

De stichting wil alle soorten fotografie. Niet alleen journalistiek en nieuws, maar bijvoorbeeld ook reclame en huwelijksreportages. "Stel je hebt foto's gemaakt voor de HEMA-catalogus en wij hebben ook foto's van mensen die die artikelen gebruiken. Of Iemand heeft foto's gemaakt van de bouw van De Pier en jaren later maakt iemand een modereportage met De Pier als achtergrond. Dan ontstaan er verbanden," legt Eduard uit.

Tot nog toe hebben dertig fotografen werk ingeleverd, vijftig fotografen hebben aangegeven dat te willen doen. "Die foto's staan in een professionele digitale beeldbank. We willen ook dat de fotograaf zelf digitaal aanlevert. Naast foto's wat tekst. Mensen zoeken op basis van een stukje tekst. Bij die foto's bewaren we ook de biografie van de fotograaf."

Sommige foto's mag je zonder meer gebruiken, voor andere moet je betalen. Dat wordt aangegeven en als je ergens anders moet betalen dan wijst een link je daarheen.
"We zijn niet concurrerend. We hebben niet echt een fysieke plek. Iedereen kan kijken op de site www.1000fotos.org

Meer berichten

Shopbox