Logo amersfoortnu.nl


Foto: n.v.t.

Oud-collega's Zon en Schild & Hebron op bezoek bij De Grombaard

Amersfoort - Oudgedienden Gerard Oostenbrink (Amsterdam), Joseph van Oevelen (Bergen op Zoom) en Wiebe Buwalda (Nunspeet) hebben een bezoek gebracht aan historisch museum De Grombaard in Amersfoort.

De geschiedenis van het psychiatrisch ziekenhuis Zon en Schild en het voormalig sanatorium Hebron wordt hier door middel van objecten, verhalen, beelden en documenten weergegeven in dit museum. Zon en Schild was de eerste kliniek van de Vereniging Nederlands Hervormde Stichtingen voor Zenuw - en Geesteszieken. Voor Amersfoort werd gekozen vanwege de centrale ligging, de goede bereikbaarheid en de mooie omgeving.

Op 1 december 1930 werden de eerste patiénten opgenomen en de officiéle, feestelijke opening van Zon en Schild aan de Utrechtseweg 266 werd verricht door H.M. Koningin-Moeder Emma, op 28 mei 1931. De naam was ontleend aan Psalm 84:12 'Want God, de Heer, is een zon en schild'. De eerste geneesheer-directeur was drs. J.W. Bruyn.

De aanzet tot het museum werd gegeven door dr. D. Jacobs. Vele oud-medewerkers en vrijwilligers hebben hun steentje bijgedragen tot de realisatie van zijn gedachtegoed. Zonder vele anderen tekort te doen: Wouter van Wieringen, Harry Hilverda, Wiebe Buwalda en Hans de Boer. Inmiddels is dus het historisch museum gerealiseerd: De Grombaard. Opmerkelijk hierbij is dat oud-collega's Wiebe Buwalda, Joseph van Oevelen en Gerard Oostenbrink, begin 1970 allen hadden gewerkt op hetzelfde gesloten mannenpaviljoen: Larikshof. Joseph van Oevelen en Wouter van Wieringen, als eerste ziekenverzorgenden, hebben beide gewerkt op de gesloten mannen 'onrust/opname' paviljoen: Dennenrust. Anders dan de naam doet vermoeden was dit waar 'onrustige' mensen waren opgenomen.

Eind jaren 1970 werd paviljoen Dennenrust geheel gemoderniseerd; de ramen met de kleien ruitjes verdwenen en de nieuwe keukenruimte werd zelfs voorzien van twee vaatwasmachines. Tevens was toen een maatschappelijk werkster aanwezig; patiënten werden ingeschreven als cliënten. Afdelingsarts was dr. Knap, hoofdbroeder A. Pals en waarnemend broeder Smits.

Tijdens de rondleiding haalden de oudgedienden veel kenmerken op, zoals het vallen en opkomen van het blad, waarbij emoties weleens hoog oplaaiden bij de cliënten, gedwongen fixaties, de isoleercel, elektroshocks en 7- en 14-daagse slaapkuren.De medicatie en passende zorg stond toen nog in de kinderschoenen. Opmerkelijk was ook dat bij deze zware klussen er tijdens de nachtdiensten geen zusters mochten worden ingezet. Hun aanwezigheid zou misschien de hormonale spanningen niet ten goede komen.

Bezichtiging historisch museum De Grombaard, gratis voldoende parkeergelegenheid, gebouw Berkenrode. Openingstijden: Elke maandag van 13.30 tot 16.00 uur. GGZ Centraal: Zon en Schild, Utrechtseweg 266. Website www.grombaard.nl. E-mail: museumamersfoort@ggzcentraal.nl.

Meer berichten

Shopbox