"Het is een uitdaging om ook de jongere generatie te interesseren voor de lokale democratie en hen naar de stembus te krijgen." (Foto: AK)
"Het is een uitdaging om ook de jongere generatie te interesseren voor de lokale democratie en hen naar de stembus te krijgen." (Foto: AK)

'Lokale democratie is belangrijk'

"De straatverlichting die brandt, het huisvuil dat wordt opgehaald, investeringen in sportaccommodaties, woningen die gebouwd worden; het zijn allemaal onderdelen van het leven waar de gemeente besluiten over neemt. Dat is niet ver weg, het is letterlijk op je eigen stoep. Je kunt er invloed op uitoefenen en daarom is de lokale democratie zo belangrijk."

door Nienke Gorter

Amersfoort - Dit zegt burgemeester Lucas Bolsius tijdens een interview door AmersfoortKiest.nl. Elke maand licht AmersfoortKiest.nl een groep mensen uit die een speciaal belang hebben bij de verkiezingen. Deze maand wordt er gekeken naar de politiek zelf.
Een van de interviews op het platform is met burgemeester Bolsius; "Het is een uitdaging om ook de jongere generatie te interesseren voor de lokale democratie en hen naar de stembus te krijgen. Daarom is het belangrijk om juist aan deze groep duidelijk te maken welke keuzes in het Amersfoortse stadhuis worden gemaakt."

De burgemeester over zijn eigen rol in de lokale politiek: "Er wordt steeds meer beroep gedaan op mij om bij ingewikkelde vragen over bijvoorbeeld openbare orde en veiligheid keuzes te maken. Er wordt een moreel kompas verwacht. Neem Oud en Nieuw waarbij er geweld was tegen hulpverleners. Die moet je bescherming bieden. Tegelijkertijd moet je ook contact zoeken met jongeren in onze samenleving die begeleiding nodig hebben, want ook daar ben ik burgemeester van. Die jongeren wil ik óók ontmoeten. Ik wil weten wat hun keuzes en dromen zijn, maar ook aangeven waar de grenzen zijn die we met zijn allen in acht moeten nemen."

Niet iedereen is altijd blij met de handelwijze van de burgemeester. Bolsius daarover: "Kritiek krijg ik ook, dat is logisch, dat hoort bij de samenleving. Ik vind wel dat het dan fair moet zijn en op feiten gebaseerd. Maar ik luister wel en ga niet achterover zitten. Burgemeester zijn is topsport. Elke dag kan ik geconfronteerd worden met een vraag vanuit de stad waar ik weer antwoord op moet geven."

De verkiezingen zijn pas volgend jaar, maar daarover zegt Bolsius: "Politiek gaat niet om een keer in de vier jaar stemmen op een politieke partij, dat is niet genoeg. Democratie is ook op die andere momenten je geluid laten horen. Dat kan in de raadzaal maar ook op tal van andere plekken in de samenleving."
Een van die plekken is AmersfoortKiest.nl. Via deze website, facebookpagina en twitter-account is onder meer het uitgebreide interview met burgemeester Bolsius te zien. Ook zijn er bijdrages te vinden van columnisten, fotografen, videomakers en andere enthousiaste mediamakers uit Amersfoort. De website is een initiatief van Mediagroep EVA.

Meer berichten