Logo amersfoortnu.nl


De jonge goochelaars Luca de Vries (l) en Espen Dee bereiden zich voor op het NK Goochelen 2018. (Foto: Gerda van Ekris Fotografie)     
De jonge goochelaars Luca de Vries (l) en Espen Dee bereiden zich voor op het NK Goochelen 2018. (Foto: Gerda van Ekris Fotografie)     

'Grootste truc is de vliegende tafel'

Twee Amersfoortse vrienden treden op als ervaren goochelaars met een gevarieerd repertoire. Ze weten volwassenen en kinderen te boeien met hun magische goocheltrucs. Een nieuwe uitdaging is hun deelname aan het NK Goochelen 2018 in Assen.

door Marian Vreugdenhil

AMERSFOORT - Luca de Vries (13) en Espen Dee (14) zijn klasgenoten en vrienden. Ook zijn ze ervaren, razendsnelle goochelaars en vormen ze samen een opmerkelijk goochelduo. "De meeste goochelaars voeren hun trucs alleen uit", vertelt Luca. "Duo's van jonge goochelaars zoals wij zijn er niet. Wel zijn er een paar volwassen goochelduo's".
Luca en Espen zitten in VWO klas 3 van 't Hooghe Landt College. Ze vinden het heel leuk om uit te proberen hoe je een eenvoudige goocheltruc kunt uitbouwen tot een volwaardige act van tien minuten, die je als duo kunt uitvoeren. "Een truc instuderen betekent goed oefenen op de techniek van het goochelen, maar ook op het verhaal dat erbij hoort, om dat leuk te presenteren", vertelt Espen.
Een nieuwe uitdaging wacht de jonge goochelaars. Op het Dutch Festival of Magic zijn ze gevraagd mee te doen aan het Nederlands Kampioenschap Goochelen 2018 dat in april plaatsvindt in Assen. Een deskundige jury kent de hoofdprijs toe aan de leeftijdscategorie junioren tot 18 jaar en aan die voor volwassenen. De Amersfoortse goochelaars werken al aan een zelf bedachte 'gedachtenlee act', maar die is nog in geheimzinnigheid gehuld.

Luca's enthousiasme voor goochelen begon zo'n vier jaar geleden toen zijn vader zo maar een kiezelsteentje liet verdwijnen. Hij werd nieuwsgierig, zocht op internet naar simpele goocheltrucs, en in winkels naar goochelboeken. Zijn inzicht in goochelen groeide en zijn trucs werden ingewikkelder. Espen kende hij van school. Toen Luca tijdens een schoolkamp Espen een trucje leerde, was het goochelduo geboren.
Vorig jaar werd Luca lid van de Magische Kring Centraal Nederland (MKCN), een goochelclub voor jong en oud. Espen volgde al snel. Ervaren goochelaars geven tips en feedback op hun acts. Intussen doen ze ervaring op met hun optredens. Via hun website zijn ze te boeken.
Laatst stonden ze in Theater De War, de broedplek voor kunst, techniek en duurzaamheid. Ook op het festival Willems Wondere Wereld oogstten ze veel bewondering met hun optreden voor kinderen. Hun grootste trucs tot nu toe zijn 'de vliegende tafel' en 'de dolken kist', vertellen Luca en Espen. Bij deze laatste truc lijken ze iemands hoofd door te snijden. "Je ziet mensen verbijsterd denken 'hmm,… hoe kan dat toch?'"

Info: zie www.magicfeestje.nl

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten