Logo amersfoortnu.nl


Amersfoorter Hendrik Kraak een missie: een school bouwen voor Himba-kinderen. (Foto: eigen foto)
Amersfoorter Hendrik Kraak een missie: een school bouwen voor Himba-kinderen. (Foto: eigen foto)

Klaslokaal voor Himba-kinderen

Met de herfstvakantie voor de deur kijken veel jongeren in Amersfoort uit naar een weekje zonder school. Dat is in Namibië net even anders: daar kijken kinderen juist uit naar het begin van de schoollessen: als ze tenminste een school zouden hebben. Amersfoorter Hendrik Kraak heeft daarom een missie: die school bouwen.

Amersfoort - Kraak (73) is zeer begaan met het lot van de Himba-stam in het noorden van het Afrikaanse land. De Himba zijn een natuurvolk dat in de marge van het bestaan leeft. In een typerend Afrikaanse economie, een gebied met slechte wegen, weinig of geen voorzieningen, droogte en weinig vruchtbare grond. De Himba zijn vaak aangewezen op hulp van buitenaf om een meer welvarend bestaan op te kunnen bouwen. Honger is er niet, maar verder ontbreekt het aan veel. Een goede gezondheidszorg om maar iets te noemen, en primair onderwijs.
"We hebben drie jaar geleden met de hulp van Nederlandse giften een klein schoolgebouw neergezet voor de allerjongsten. Dat wordt nu goed gebruikt, want de Himbakinderen willen ontzettend graag leren," zegt Kraak. "Ze beseffen, zo jong als ze zijn, dat onderwijs heel erg belangrijk is. Het lokaal is simpel, maar goed. Er is nu zoveel vraag naar lessen, dat een tweede lokaal geweldig zou zijn. De vijf juffen komen elke dag van heel ver om in de bush les te geven, maar er is nu nog maar een lokaal en wat tenten."
Kraak is met zijn Stichting Hanasaneye (wat in Himbataal 'samen delen' betekent) al een aantal jaren actief in het afgelegen en gortdroge Himbagebied. Vorig jaar nog werd er een vrijwel onverwoestbare waterpomp gebouwd. De dorpelingen zijn daardoor verlost van urenlang lopen met jerrycans en hebben nu schoon water. "De Himba staan enorm dicht bij de natuur. Zij zijn de oorspronkelijke bewoners van dit gebied, maar het leven is hier niet makkelijk en dat is het ook nooit geweest. Met relatief simpele middelen, zoals een stevig klasgebouwtje, krijgen ze echter mogelijkheden een beter leven voor zichzelf en hun kinderen te verwezenlijken.''
Als de benodigde 18.000 euro bijeen kan worden gebracht, vertrekt Kraak begin 2018 (op eigen kosten) naar Namibië om er persoonlijk voor te zorgen dat de giften zo efficiënt mogelijk worden benut en elke cent bij de Himba komt. Hij begeleidt er dan ook zelf het bouwproces en het hele vergunningstraject. "En er wordt gebouwd met zoveel mogelijk lokale ondernemingen, vaklieden en de Himbabevolking. Samen dus. Zo heeft het project voor iedereen een meerwaarde, die niet in geld is uit te drukken, maar deze kleurrijke gemeenschap een echte zet in de rug geeft."

Zie: www.hanasaneye.com

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten