Logo amersfoortnu.nl


'Minister van Geluk' Wilco Kruijswijk bedacht het het Gelukkigerwijspad. (Foto: Janneke Kruijsweijk-Terlouw)
'Minister van Geluk' Wilco Kruijswijk bedacht het het Gelukkigerwijspad. (Foto: Janneke Kruijsweijk-Terlouw)

Wandelen op het Gelukkigerwijspad

Van wandelen word je gelukkiger. Daarom bedacht 'minister van Geluk' Wilco Kruijswijk het Gelukkigerwijspad, een moderne pelgrimstocht van 125 kilometer in Midden-Nederland.

Amersfoort/Nijkerk - In februari van dit jaar sprak hij Jean Paul Aarsen van het VVV over het Gelukkigerwijspad en het toegankelijk maken van wandelroutes. "Jean Paul vertelde me dat Amersfoort als pelgrimsstad eigenlijk in Nijkerk begint. Ik ging naar het museum in Nijkerk en heb gevraagd hoe zij er tegenover stonden om samen iets te doen. Ze waren enthousiast en zo is de samenwerking voor het Geertje Arendspad begonnen," zegt Wilco.
Saskia van den Berg en Bram Berends van Museum Nijkerk dachten met hem mee, ze brainstormden over de route en nadat Wilco de route samen met zijn vrouw Janneke had uitgezet controleerde Bram die ook.
"Het wordt nu als het ware de nulde etappe van het Gelukkigerwijspad maar het is ook een zelfstandige route van achttien kilometer. Als dat je te lang is kun je onderweg de bus nemen," legt Wilco uit.
Drie dingen zijn voor Wilco belangrijk. Om te beginnen de toegankelijkheid van het pad. De route is helemaal toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Daar waar het echt niet kan is een alternatief opgenomen. "Daar ben ik echt heel blij mee," zegt Wilco.
Op de tweede plaats kwam het moderne jasje van het Geertje Arendspad. "Geertje Arends liep van Nijkerk naar Amersfoort om in te treden in het Agnietenklooster. Zij ging dus op zoek naar een nieuw thuis. Het routeboekje geeft manieren aan om na te denken over je thuis voelen. Denk bijvoorbeeld aan de geur van thuis, de smaak van thuis, de thuistaal. Het boekje geeft aanleiding om daar met elkaar over te praten.
Als laatste zitten er in het routeboekje kaarten van vogels die zich thuis voelen op het Geertje Arendspad. De kaarten zijn gemaakt door Dennis Lohuis. Eindpunt van de route is de Onze Lieve Vrouwetoren. Daar schrijf je een of meerdere kaarten aan iemand die je niet kent. Die lever je in bij het VVV. "Ik zamel de kaarten in en ze worden via zorg- en welzijnsorganisaties verspreid. Zij kennen mensen die wel wat warme woorden kunnen gebruiken," zegt Wilco.
Zaterdag 30 september om 10.00 uur wordt de route feestelijk geopend bij Museum Nijkerk (Venestraat 16, Nijkerk). De openingsceremonie wordt verzorgd door de burgemeesters van Nijkerk en Amersfoort. De stadsdichter van Nijkerk heeft een gedicht gemaakt. Na de opening wandelt men een en wordt iedereen gevraagd een kaart te schrijven.
Route is te koop bij Boekhandel Veenendaal en het VVV. Kijk voor meer informatie op www. gelukkigerwijspad.nl.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten