Logo amersfoortnu.nl


"Je mist meer dan je meemaakt. Je moet een keuze maken. Maar daarvoor hebben we dan ook een goede mix van aanstormend en aangestormd talent," zeggen Jet Hopster en Anja Bakker. (Foto: Adriënne Nijssen)
"Je mist meer dan je meemaakt. Je moet een keuze maken. Maar daarvoor hebben we dan ook een goede mix van aanstormend en aangestormd talent," zeggen Jet Hopster en Anja Bakker. (Foto: Adriënne Nijssen)

Festival met nieuwe 'huiskamer'

Het festival 'Nacht van de Literatuur' vindt zaterdag 23 september voor de derde keer plaats. "Het concept is vrijwel hetzelfde, toch zijn er ook nieuwe dingen," zeggen Jet Hopster en Anja Bakker, beiden lid van de organisatie van het festival.

Amersfoort - ''We hebben meer locaties dan vorig jaar en ook nieuw is de 'huiskamer' op het Eemplein. Hier kunnen mensen vanaf 15.00 uur informatie over het festival krijgen, maar ook voorlezen uit eigen werk. Ook kun je hier je boek laten taxeren door experts. Er is geen vast programma, want we willen juist interactie met het publiek," vertelt Anja.
De oudste auteur is Marjan Berk. De 85-jarige grande dame treedt op in de Mannenzaal. "Ik was verrast door haar enthousiasme," zegt Anja. "Een veel jongere auteur, geliefd bij jongeren, is Thomas Olde Heuvelt die bij Zandfoort aan de Eem optreedt. Later op de avond heeft hij een dubbelinterview met Herman Koch over hun succes in binnen- en buitenland. Beide auteurs reageerden ook zeer enthousiast," vertelt Jet.

Muziek speelt rol

In vorige edities speelde muziek ook een rol. Dat is in deze editie uitgebreid. Op elke locatie wordt muziek gemaakt door bijna allemaal lokale muzikanten. De locaties bevinden zich allemaal tussen de Onze Lieve Vrouwetoren op plein en de Vita Nova in de Eemhaven. Bertien Houwing, wethouder van cultuur, opent het festival om 19.30 uur bij de toren.
Het festival is in alle opzichten gegroeid. Niet alleen in het aantal mensen in de organisatie en het aantal plekken in de stad maar ook door grotere namen. "Schrijvers en bezoekers vinden het een charmant festival. Vooral de kleinschaligheid en het directe contact met het publiek worden gewaardeerd," vertelt Anja.

Historische locaties

De kleine historische locaties zijn de kracht van het festival, maar zorgen ook af en toe voor teleurstellingen omdat een locatie gewoon vol zit. "Het is belangrijk om op tijd te komen. Kun je ergens niet meer in, dan ben je van harte welkom bij de literaire pubquiz in het Eemcafé," vertelt Jet. "Daar start elk blok iets later. Je kunt dan in het volgende blok weer proberen de auteur van je keuze te zien."
Wat hetzelfde is gebleven zijn de drie blokken met optredens en het eindfeest in KAdECafé. "Daar kun je horen wat je gemist hebt," lacht Anja. "Je mist inderdaad meer dan je meemaakt. Je moet een keuze maken helaas. Maar daarvoor hebben we dan ook een goede mix van aanstormend en aangestormd talent," besluit Jet. Alle locaties zijn vrij toegankelijk; je bepaalt bij vertrek of en hoeveel je doneert. Voor informatie en het uitgebreide programma zie www.nachtvandeliteratuur.nl

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox