Logo amersfoortnu.nl


Foto: Amersfoort Nu
Foto: Amersfoort Nu

Jaap Hettinga schildert liefst abstract

Jaap Hettinga is niet alleen schilder en beeldhouwer, hij is ook galeriehouder van "HET"-atelier. Jarenlang had hij een expositieruimte in koopgoot Amicitia, nu is hij neergestreken in de Hellestraat. "Wel jammer dat we niet meer zo zichtbaar zijn, maar we gaan gewoon door," zegt hij.

door Adriënne Nijssen

Amersfoort - Jaap groeide op in Friesland en zaagde al in zijn jeugd takken van wilgenbomen. "Die bewerkte ik toen al tot vrouwenfiguren. Soms was de hals te smal en brak het hoofd af. Dan veranderde ik het beeld het gewoon in een hond. Ik haalde ook klei uit de sloot en boetseerde daar kastelen van."
Het zat er dus al vroeg in en geen wonder dat Jaap de Hoge School voor de Kunst in Utrecht bezocht en later leerling was aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amersfoort. "Ik heb tekenen en handenarbeid gestudeerd en 36 jaar lesgegeven op mavo, havo en vwo. Na mijn pensioen vond ik het leuk om door te gaan met lesgeven. Ik heb nu elke woensdagochtend, woensdagmiddag en donderdagochtend open atelier. Er komen ook mensen die nooit geschilderd hebben. Soms komen er zelfs oma's met kleinkinderen. Een sociaal gebeuren, de mensen krijgen contact met elkaar, gaan samen fietsen en koffiedrinken. En dat ontstaat hier in mijn atelier. Een andere vorm van kunst toch?," lacht hij. Daarnaast geeft hij ook workshops.
Naast schilderen en beeldhouwen is Jaap op het moment veel bezig met het bewerken van hout. "Ik heb veel wilgenbast gevonden. Dat is zacht en goed te bewerken. Ik heb er twintig werken mee gemaakt en geëxposeerd in de Johanneskerk.''
Hoewel zijn (houten) beelden wel wat vaker figuratief zijn, schildert Jaap het liefst abstract. "Ik ben dan heerlijk met beweging bezig ben en ik kan allerlei technieken door elkaar gebruiken. Al experimenterend kom ik vaak tot verrassende resultaten. Het gaat voor mij voornamelijk om lijn, vorm en kleur. Wanneer iets af is weet ik niet. Dat is een gevoel. Soms blijkt een schilderij na een paar weken toch niet af. Dan ga ik er weer mee aan de slag. Ik heb eens een groot schilderij wel tien keer veranderd voor ik het mooi vond."
Jaap exposeert regelmatig. "Nu is er werk van mij in 'De Witte Vlinder' in Kruiskamp te zien. Ik doe vaak mee aan de KunstKijkRoute en onlangs was mijn werk te zien in de Johanneskerk. Ik exposeer vooral veel in de regio."
Jaap wil het stokje graag doorgeven aan Adriana Nichting. "We kennen elkaar al heel lang, soms exposeren we samen en we werken veel samen bij de KunstKijkRoute."

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox