Logo amersfoortnu.nl


Foto: Amersfoort Nu
Foto: Amersfoort Nu

Miljoenste passagier van Waterlijn

Wat in 1996 begon met één boot, kaartverkoop op de steiger en geen toilet voor de ongeveer twintig vrijwilligers is inmiddels uitgegroeid tot een organisatie die met zeven boten en 121 vrijwilligers zeven dagen per week van april tot en met oktober rondvaarten in de stad aanbiedt. Dit jaar is Waterlijn zelfs door het Land van ANWB gekozen tot 'Leukste uitje van de provincie Utrecht'.

door Adriënne Nijssen

Amersfoort - Donderdag werd een mijlpaal bereikt. De miljoenste passagier werd een feit. Voor wie kan rekenen: dit betekent gemiddeld jaarlijks 50.000 passagiers, waarbij wel aangetekend moet worden dat dit aantal de laatste jaren natuurlijk beduidend hoger ligt dan in de begintijd.
Iets na half elf arriveerde de familie Heijndijk uit Zwijndrecht in de Krommestraat. Mijnheer Heijndijk, die drie dagen daarvoor kaartjes had gereserveerd, was op de hoogte van de mijlpaal. Mevrouw Heijndijk daarentegen wist van niets en was overdonderd door alle aandacht die het echtpaar ten deel viel.
Om te beginnen was daar de toespraak van Zeger van Maanen, voorzitter van Waterlijn. Hij heette het echtpaar welkom maar bedankte ook Han Gerlings, initiatiefnemer van Waterlijn. Burgemeester Lucas Bolsius was de volgende spreker. Hij refereerde aan zijn eigen vaarten bij Waterlijn en roemde en passant alle vrijwilligers. Daarna sneed hij samen met het echtpaar een enorme taart in de vorm van, hoe kan het anders, een boot aan.
Waterlijn bood bloemen aan, een gratis vaart voor 24 personen op een ander tijdstip en een lunch na afloop van de rondvaart. Hotel De Tabaksplant, het VVV, Restaurant De Vier Broers en het Gilde Amersfoort, allemaal partners van Stichting Waterlijn, lieten zich ook niet onbetuigd. Een hotelovernachting voor het echtpaar, een bon voor een diner, een aantal gratis wandelingen, allemaal voor later datum. Verder een doosje met voordeelbonnen om te besteden in Amersfoort en uiteraard Amersfoortse keitjes, een snoepje in de vorm van een kiezelsteentje, al jaren een begrip in Amersfoort en ver daarbuiten.
Na een stukje taart en een kopje koffie ging de familie Heijndijk aan boord. Als miljoenste bezoeker hadden ze de eer om zonder andere passagiers te worden rondgevaren door twee vrijwilligers van Waterlijn. Na afloop stond een lunch klaar bij Rijdes aan de Gracht.
"Amersfoort is een hele bijzondere stad," vertelde het echtpaar na afloop. Het was duidelijk dat mevrouw nog maar net van de commotie bekomen was. "Ik ben blij dat ik nog eens terug mag komen.''
Later op de dag was er nog een borrel voor alle vrijwilligers.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox