Logo amersfoortnu.nl


'Kattentherapie is niet zweverig'

Je kat krabt de bank kapot terwijl hij een mooie krabpaal heeft staan. Je kat begint plotseling op je bank te plassen of valt je benen aan terwijl je langsloopt. Dit zijn enkele voorbeelden waarbij kattengedragstherapeut Claudia van der Linden van Analyze Cat kan helpen.

Amersfoort - "Kattengedragstherapie is niet zweverig," zegt ze. "Door de lichaamstaal en het gedrag van de kat te analyseren in samenhang met de achtergrond van de kat en de omgeving komt er een heldere oorzaak uit voor het probleemgedrag. Die analyse heeft een wetenschappelijke basis. De therapie die vervolgens wordt ingezet is duidelijk en praktisch."

"Mijn hele leven lang heb ik al katten. Dus toen ik kattengedragstherapie ging studeren, dacht ik heel wat af te weten van katten. Dat viel tegen! Ik heb zoveel geleerd over kattengedrag dat ik niet wist en het meeste van wat ik dacht te weten, wist ik fout " vertelt Claudia.
"Zo koppelde ook ik vroeger menselijke emoties gekoppeld aan kattengedrag. Een kat die na je vakantie over de koffer heen plast zou nijdig zijn omdat je zolang bent weggeweest. In werkelijkheid reageert de kat op vreemde geuren die met je koffer binnenkomen. De kat is een territoriaal dier en dat territorium moet wel naar hemzelf ruiken."
Hoewel er minder honden (1,5 miljoen) als huisdier worden gehouden dan katten (2,6 miljoen) is het gebruikelijker om bij afwijkend gedrag van de hond een gedragstherapeut in te schakelen. "Mensen hebben sneller last van het probleemgedrag van een hond," legt Van der Linden uit. " Een angstige hond die uitvalt aan de lijn is voor de eigenaar erg lastig bij het uitlaten. Een angstige kat die zich in huis verstopt en alleen uit zijn schuilplek komt om te eten is voor de eigenaar geen direct probleem. Voor de kat zelf wel natuurlijk." De laatste jaren komt er meer aandacht voor het welzijn van onze huiskat. "Deels komt dit omdat het aantal katten dat niet meer buiten komt toeneemt. Helaas wordt er bij binnenkatten vervolgens vergeten een alternatief te bieden voor het niet naar buiten kunnen. Een kat heeft een aantal basisbehoeften waaraan moet worden voldaan. Gebeurt dit niet dan ontstaat probleemgedrag. Dit kan agressie of vernielzucht zijn maar ook depressief gedrag. Het is ongelooflijk leuk om wat ik weet van katten praktisch in te zetten. Het is fijn om het probleem van de eigenaar op te kunnen lossen. Maar mijn achterliggende motivatie is om het welzijn van de kat te verbeteren; de kat gelukkiger te maken."

Analyze Cat, gediplomeerd kattengedragstherapeut voor Amersfoort en omstreken, meer info: www.analyzecat.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox