Logo amersfoortnu.nl


Het gezin van Titia Bergsma en Jan Cock Blomhoff, met de kleine Johannes, in Japan, door Ishizaki Yushi. Jan en Johannes werden later inwoners van Amersfoort. Jan stichtte het landgoed Birkhoven. (Bron: Rijksmuseum)
Het gezin van Titia Bergsma en Jan Cock Blomhoff, met de kleine Johannes, in Japan, door Ishizaki Yushi. Jan en Johannes werden later inwoners van Amersfoort. Jan stichtte het landgoed Birkhoven. (Bron: Rijksmuseum)

Manuscript online over reis Deshima

Donderdag 17 augustus is het precies 200 jaar geleden dat Titia Bergsma, tegen de regels in, op het eilandje Deshima in Japan verbleef met haar man Jan Cock Blomhoff en hun zoontje Johannes. Ter gelegenheid hiervan is de speciale site www.BrievenUitDeshima.nl gerealiseerd, met daarop een nooit eerder gepubliceerd, origineel, oud manuscript over deze reis.

Amersfoort - Dat manuscript is authentiek, in gescande vorm te zien, met toelichting, vele afbeeldingen en een uitgetypte versie. Initiatiefneemster is Jolien Hemmes, die het manuscript herontdekte bij een familieonderzoek en zich realiseerde dat het gaat om het enige originele, oude verslag over deze reis van dit vrij bekende gezin en dat het extra bijzonder is, omdat het een persoonlijk verslag is. Voor Amersfoort is het bijzonder omdat Jan Cock Blomhoff en zijn zoon Johannes daarna bekende inwoners van deze stad werden. De grafsteen van Jan Cock ligt als klein monument in het plantsoen achter het gemeentehuis.
Toen het gezin naar Deshima vertrok had Japan zich al bijna twee eeuwen afgesloten en liet, alleen op dit schiereilandje bij Nagasaki, een groepje Hollandse mannen toe voor de handel. Het was dus ook, over en weer, een kijkgaatje in een andere wereld. Jan Cock Blomhoff werd het nieuwe hoofd van deze handelspost en hoopte op clementie, waardoor hij zijn vrouw en zoontje toch mee zou kunnen nemen. Dat liep niet goed af, vrouw en kind moesten weer terug. Ze verbleven er nog van half augustus tot begin december, omdat ze moesten wachten tot het schip gelost en weer geladen was. Titia overleed binnen enkele jaren na terugkomst, verzwakt door de reis en mogelijk door een daarbij opgelopen ziekte.
Dat wij een inkijkje kunnen krijgen in hun reis daar naartoe en de gezamenlijke maanden, komt doordat de vader van Titia, na haar overlijden, een uitgebreid verslag over deze reis heeft samengesteld voor het zoontje "Van hetgeen hem en zijne ouders is overgekomen. Door mij bijéén verzaameld, meerendeels uit de brieven en journaalen door hun aan mij en mijne vrouw afgezonden." Dit verslag is bewaard gebleven en is eerder door aanverwanten aan het Nationaal Archief geschonken.
Op de site is het originele manuscript uitgebreid geïllustreerd met veel afbeeldingen van schilderijen en etsen uit die tijdsperiode, die bijvoorbeeld tijdens andere zeereizen zijn gemaakt. Van het gezin Blomhoff-Bergsma zijn indertijd in Japan bovendien een aantal mooie 'familieportretten' gemaakt door Japanse kunstenaars. Deze zijn nu veelal onderdeel van museumcollecties hier en ook hiervan is een aantal opgenomen.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten