Logo amersfoortnu.nl


Henk van Tilburg is senior-collectiebeheerder bij Archief Eemland. (Foto: Adriënne Nijssen)
Henk van Tilburg is senior-collectiebeheerder bij Archief Eemland. (Foto: Adriënne Nijssen)

Help met fotocollectie digitaliseren

"De gemeente Bunschoten heeft aan Archief Eemland gevraagd om te helpen de fotocollectie van de gemeente toegankelijk te maken," zegt Henk van Tilburg, senior-collectiebeheerder bij Archief Eemland enthousiast. "Ze zijn zelf een paar jaar geleden begonnen met digitaliseren maar dat project is op enig moment tot stilstand gekomen. Om het weer tot leven te wekken zijn wij gevraagd."

Amersfoort - Bunschoten bestaat uit Bunschoten, Spakenburg, Eemdijk en het buurtschap Zevenhuizen. De gemeente heeft een prachtige collectie foto's die uit heel veel verschillende foto's bestaat, bijvoorbeeld mensen in klederdracht, maar ook voetballers, visserij, gebouwen, verenigingen en gezinssituaties behoren tot de collectie. "Het is voor mij ook nog een zoektocht. Heel leuk om te ontdekken waar die collectie uit bestaat," zegt Henk.
Een dag per week is Henk werkzaam in Bunschoten. Maar omdat hij dit niet alleen kan, zoekt Henk vrijwilligers voor dit project. "Ik trek er nu op uit om mijn enthousiasme over te brengen. Ik ben in de bibliotheek gaan zitten en ik had prints van foto's bij me. Dat vinden mensen leuk, daar komen ze op af. Van een foto van een voetbalelftal bijvoorbeeld werden zo de voetballers herkend. Ik kreeg de datum waarop de foto is gemaakt en de namen. Soms weten de mensen die je spreekt alles, soms weten ze alleen bijnamen. Soms hebben ze de mensen op de foto nog meegemaakt. Ik was zelfs bij een mevrouw, die me meenam naar haar huis omdat ze haar loep niet bij zich had. Toen kreeg ik ook informatie over het gebouw op de foto."
Er worden twee soorten vrijwilligers gezocht. Om te beginnen mensen uit de gemeenschap die weten wat er is gebeurd en die dus goed foto's kunnen beschrijven. En die tevens bereid zijn op woensdag in het gemeentehuis Henk te helpen met het beschrijven en digitaliseren van de fotocollectie. Daarnaast is behoefte aan mensen uit de omgeving die op pad gaan om bij mensen of plekken die op foto's staan informatie te halen. Dit werk kan op ieder moment gebeuren.
"In de gemeente Bunschoten werk je samen met een leuk team," zegt Henk. Ik zou het fijn vinden als mensen mij willen helpen. Het is echt leuk om met een historische fotocollectie te werken. Je bent bezig met het collectief geheugen, in dit geval van de gemeente Bunschoten. Je zorgt voor toekomstige generaties zodat zij kunnen putten uit de collectie. Er is al iets te zien op www.erfgoedbunschoten.nl."
Belangstellenden kunnen mailen naar hw.vantilburg@amersfoort.nl. Henk zal zijn uiterste best doen om je meteen terug te mailen.

Reageer als eerste
Meer berichten