Logo amersfoortnu.nl


Anne Lotte gaat naar Amerika, New Mexico, en Pia pakt in deze zomer het vliegtuig in tegenovergestelde, oostelijke richting; naar India. (Foto: FC)
Anne Lotte gaat naar Amerika, New Mexico, en Pia pakt in deze zomer het vliegtuig in tegenovergestelde, oostelijke richting; naar India. (Foto: FC)

Farel-leerlingen gaan grens over

Anne Lotte Romkes uit 4 vwo en Pia Leurs uit 5 vwo van het Farel College gaan internationaal. Zij maken hun middelbare schooltijd niet af in Amersfoort, maar gaan de grens over. De twee zijn geselecteerd voor een prestigieuze tweejarige Internationaal Baccalaureaat (IB)-opleiding aan een United World College (UWC).

Amersfoort - Anne Lotte gaat naar Amerika, New Mexico, en Pia pakt deze zomer het vliegtuig in tegenovergestelde, oostelijke richting; naar India. Waar doorgaans wat oudere studenten kiezen voor een studie, stage of tussenjaar in het buitenland, slaan deze twee 16-jarige meiden al tijdens hun middelbare schooltijd hun vleugels internationaal uit. Beiden volgen ze Tweetalig Onderwijs aan het Farel College en volgen daar voor Engels het IB Diploma programma. Het volledige IB lesprogramma wordt op UWC-colleges gedoceerd. In Nederland staat een UWC in Maastricht. Het UWC Atlantic College in Wales was in 1962 de eerste United World College. Koning Willem Alexander studeerde daar in de jaren '80. UWC heeft als doel jongeren (leeftijd 16-19 jaar) uit verschillende landen en culturen samen te brengen om wederzijds begrip te stimuleren en samen te werken aan een duurzame toekomst. Een academisch programma wordt gecombineerd met sport en dienstverlenende, maatschappelijke activiteiten. Er zijn wereldwijd zeventien UWC-colleges.
De selectieprocedure is zwaar en arbeidsintensief. Je doet als student een officiële aanvraag, geeft je voorkeur voor UWC´s door, en als je geselecteerd wordt, moet je in meerdere selectierondes voor een comité aantonen dat je geschikt bent voor een IB-opleiding. "En toen was het afwachten. In december deed ik de aanvraag en eind maart kreeg ik te horen dat ik naar het UWC in Amerika mocht", zegt Anne Lotte. In augustus worden de twee verwacht op de campus, waar ze voor twee jaar wonen. "We krijgen een onofficiële buddy, een 2e jaars roommate, die je wegwijs maakt op de campus. We starten met een introductieweek", zegt Pia.

Reageer als eerste
Meer berichten