Logo amersfoortnu.nl


Diana Wildschut (De WAR, links) en Judith Vos (De Graanschuur) ontdekten de onbekende Japanse wijnbes. (Foto: Marian Vreugdenhil)    
Diana Wildschut (De WAR, links) en Judith Vos (De Graanschuur) ontdekten de onbekende Japanse wijnbes. (Foto: Marian Vreugdenhil)    

Pionieren met voedsel van toekomst

Voedsel voor iedereen is in de toekomst niet vanzelfsprekend. Ons voedselpatroon moet veranderen, want we eten op te grote voet. De WAR start binnenkort met Voedsellab, de plek waar gepionierd gaat worden met het voedsel van de toekomst.

AMERSFOORT - "Omschakelen betekent altijd 'gedoe'. De overstap naar een duurzaam voedsel betekent uit je routine stappen en je voedselpatroon aanpassen. Je moet dat vooral met plezier doen", vertelt Judith Vos. Ze beschikt over een grote expertise van duurzaam voedsel en de samenstelling en voedingswaarde ervan. Ze gaat meekijken bij de experimenten van het Voedsellab.
Over duurzaam voedsel wordt heel wat afgeschreven. De media noemen het dikwijls onvermijdelijk dat we aan het eten van insecten moeten wennen. Dat er iets moet veranderen is duidelijk. In ons deel van de wereld eten we namelijk op te grote voet. Dat wil zeggen dat we voor ons voedsel een te groot aandeel gebruiken van de beschikbare ruimte, berekend per bewoner van de aarde. Onze voedsel-voetafdruk is groter dan wat een eerlijk deel zou zijn.
"De kern van het probleem is", vertelt Harmen Zijp van De WAR, "dat het grootste deel van ons voedsel afkomstig is van vijf diersoorten en vijf plantensoorten die alle bijdragen aan klimaatverandering. De dieren die ons tot voedsel dienen, hebben vijf tot tien keer zoveel landoppervlakte nodig dan de verbouw van duurzame gewassen vraagt." Maar wie grotendeels plantaardig voedsel eet, kan niet achterover leunen. Aan de teelt van de eenjarige planten die wij gewend zijn te eten, kleven grote bezwaren zoals uitputting van de bodem.
"We moeten wennen aan tweejarigenplanten", vertelt Diana Wildschut. "In onze grote keuken gaan we kookexperimenten doen met voedsel dat beter is voor de planeet, tamme kastanjes bijvoorbeeld. De smaak moet nog verbeteren. Daaraan gaan we werken met ondersteuning van ons Biolab en Voedsellab. Als het aan ons ligt, geen droge sojaschijven en smakeloze koekjes meer. Duurzame recepten uittesten met Voedsellab is veel gemakkelijker dan krekels leren eten."
De lupine is ook zo'n vergeten plantensoort, vertelt Judith. "In de loop van de tijd is die plant verdrongen door soja. De vlezige boontjes van de lupine, die heel gezond zijn, kun je prima verwerken in burgers. Verder wil ik de stekelige struik in mijn tuin noemen, die bijna niemand meer kent. Het is de Japanse wijnbes. Die lijkt wat op een braam. En de smaak, die is overheerlijk!"

Meedoen? www.dewar.nl of mail diana@dewar.nl.

Vrijdagavond 14 juli 20.00 uur start Voedsellab.

Reageer als eerste
Meer berichten